Εκδηλώσεις

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Θάρρος ή αλήθεια

1:00 μετά τα μεσάνυχτα και οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας στην οδό Φιλολάου 5 στο Παγκράτι ξυπνάνε τρομοκρατημένοι από μια έντονη γυναικεία κραυγή.



Ένα αποτρόπαιο έγκλημα κ' μια κατακρεουργημένη γυναίκα να ψυχορραγεί!



Ο διαχειριστής ο οποίος διαμένει στον 3ο όροφο τρέχει να δει τι συμβαίνει. Μέσα σε μια λίμνη αίματος κείτεται μια ημίγυμνη γυναίκα. Η ξεψυχισμένη φωνή της μόλις που προλαβαίνει να πει μια συλλαβή Νότ....κ' η γυναίκα πεθαίνει!



Σε κατάσταση σοκ, ανήμπορος να βοηθήσει καλεί το 166 και την αστυνομία!



Σε λιγότερο από μισή ώρα καταφθάνει το ασθενοφόρο μαζί και το περιπολικό της αστυνομίας. Ο αξιωματικός υπηρεσίας με τον υπαστυνόμο βάρδιας ακολουθούν το ασθενοφόρο στο εφημερεύον νοσοκομείο. Πίσω μένει ένας αστυνομικός για τις αρχικές καταθέσεις και για να αποκλείσει το χώρο.



Η 4όροφη πολυκατοικία στην οδό Φιλολάου 5 έχει 8 διαμερίσματα. Ο αστυνομικός ζητάει από όλους τους ενοίκους να τον ακολουθήσουν στο τμήμα για καταθέσεις.



Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ενημερώνει τους αστυνομικούς πως δεν είναι όλα τα διαμερίσματα κατοικημένα, εν τούτοις όλοι όσοι ήταν μέσα στα διαμερίσματά τους θα πρέπει να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα.



Το διαμέρισμα της άτυχης γυναίκας στον 2ο όροφο παραμένει ως έχει χωρίς κανείς να πειράξει κανένα αντικείμενο.



Ένας κύκλος καταθέσεων ξεκινάει. Τα άτομα που παραβρέθηκαν εκείνο το βράδυ εντός της πολυκατοικίας είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο 1ο όροφο ο κ.Γιάννης και η κ.Μαρία. Στο διπλανό διαμέρισμα ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Νίκος και η Πόπη.



Στο 2ο όροφο ζει μια οικογένεια 4μελής. Τη συγκεκριμένη ώρα μόνο ο πατέρας και η μητέρα βρισκόταν εντός του διαμερίσματος. Στο διπλανό διαμέρισμα η άτυχη γυναίκα.



Στον 3ο όροφο μένει ένα ζευγάρι γιατρών από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Σουηδία. Είχαν έρθει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν κάποια ιατρικά συνέδρια. Στο διπλανό ήταν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας με τη γυναίκα του και την ανήμπορη πεθερά του, η οποία είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας.







Στο 4ο όροφο μένει μια γυναίκα η οποία έχει χάσει τον άντρα της και ζει με τη κόρη της για να την φροντίζει. Το διπλανό διαμέρισμα είναι κενό.



Ο αξιωματικός ξεκινάει την έρευνα, παίρνοντας από όλους λεπτομερείς καταθέσεις .



Η διερεύνηση για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα διενεργείται από την αστυνομία. Ο αξιωματικός υπηρεσίας μαζί με τις καταθέσεις ζητάει από τον διαχειριστή και όλα τα περαιτέρω στοιχεία των ενοίκων. Υπογεγραμμένα μισθωτήρια και δικαιολογητικά τα οποία έχουν υπογράψει για την πολυκατοικία.



Ο αξιωματικός μαζί με τον συνάδελφό του Μανώλη Αγγελόπουλο ο οποίος έχει ξαναπάρει μέρος σε εξιχνιάσεις εγκληματικών ενεργειών και έχει πολύ καλή εμπειρία ξεκινάει τον κύκλο καταθέσεων!



Την έρευνα και τις καταθέσεις τις αναλαμβάνει λοιπόν ο αστυνομικός Μανώλης Αγγελόπουλος.



Κατάθεση πρώτου μάρτυρα.



-Είστε ο κ .Γιάννης Αναγνώστου, μένετε στον 1ο όροφο τα τελευταία 10 χρόνια με τη σύζυγό σας. Πείτε μου παρακαλώ, τι γνωρίζετε για την υπόθεση και αν γνωρίζατε το θύμα.



-Δεν την γνώριζα προσωπικά! Γνώριζα ότι ζει μόνη της και είχα ακούσει ότι έχει και ένα παιδί στο εξωτερικό. Δεν έχω μπει καν μέσα στο σπίτι της και δεν γνωρίζω τίποτα παραπάνω να σας πω.



-κ.Αναγνώστου,από πού γνωρίζατε ότι είχε παιδί; Ισχυρίζεστε ότι δεν έχετε καμία σχέση με το θύμα και δεν έχετε μπει καν στο σπίτι της!



-Το θύμα όπως γνωρίζετε διέμενε στον 2ο όροφο, δηλαδή ακριβώς επάνω από μας.



Ένα βράδυ την άκουσα που μιλούσε έντονα στο τηλέφωνο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το παιδί της θα ξαναφέρει πίσω το παιδί της και ότι αυτούς που θέλησαν να της το αρπάξουν και να του κάνουν κακό, θα τους σκοτώσει!



-Μάλιστα. Δεν σας χρειάζομαι κάτι άλλο κ.Αναγνώστου! Σας ευχαριστώ για την συνεργασία.







Κατάθεση δεύτερου μάρτυρα.



-Είστε η κ .Μαρία Αναγνώστου, διαμένετε στον 1ο όροφο τα τελευταία 10 χρόνια μαζί με το σύζυγό σας. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και αν γνωρίζατε το θύμα.



-Το θύμα δεν το γνώριζα. Είμαι άρρωστη τα τελευταία 5 χρόνια κ.Αγγελόπουλε κλεισμένη μέσα στο σπίτι. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο.



-Γνωρίζετε αν το θύμα διέμενε μόνο του στο σπίτι;



-Δεν γνωρίζω και σας παρακαλώ να μας απαλλάξετε από όλη αυτή την ταλαιπωρία. Κι εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και ουδεμία σχέση έχουμε με ότι συνέβη!



-Κ.Αναγώστου, λυπάμαι για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που έχετε υποστεί αλλά σε ένα συνάνθρωπό μας αφαίρεσαν τη ζωή και ξέρετε δεν έχει κανείς τέτοιο δικαίωμα. Θα πρέπει να τιμωρηθεί λοιπόν ο ένοχος με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.

Σας ευχαριστώ ωστόσο για την συνεργασία.



Κατάθεση τρίτου μάρτυρα.



-Είστε η κ .Πόπη Δημητρίου, διαμένετε στον 1ο όροφο τα τελευταία 2 χρόνια με το σύζυγό σας. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και αν γνωρίζατε το θύμα.



-Με τον σύζυγό μου μένουμε τα τελευταία 2 χρόνια στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, από τότε δηλαδή που παντρευτήκαμε και η μόνη σχέση που είχαμε με την θανούσα ήταν μια τυχαία συνάντηση σε ένα μπαρ!



-Πείτε μου σας παρακαλώ κάποιες λεπτομέρειες γι' αυτή τη συνάντηση.



-Θα έχουν περάσει περίπου 2 μήνες απ' όταν βγήκαμε με μια φίλη μου για ένα ποτό σε ένα μπαρ στο Βύρωνα ένα Σαββατόβραδο. Εγώ δεν τη γνωρίζω την περιοχή και με είχε πάει η φίλη μου. Είδα λοιπόν το θύμα να συζητάει με 2 άγνωστους άντρες και να μιλάνε κάπως νευρικά!



Ο ένας από αυτούς κάποια στιγμή σηκώθηκε όρθιος και της είπε κάτι στο αυτί. Εκείνη ταράχτηκε κι έφυγε τρέχοντας! Έκτοτε την συνάντησα στην πολυκατοικία άλλη μια φορά στην κεντρική είσοδο. Με κοίταξε λίγο παράξενα, άνοιξε νευρικά την κεντρική πόρτα της εισόδου και έτρεξε στο διαμέρισμά της.



Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως δεν πήρε ούτε το ασανσέρ! Έτρεξε και εξαφανίστηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου,λες και την κυνηγούσαν.



-κ.Δημητρίου λύστε μου μια απορία! Είπατε ότι δεν γνωρίζατε την περιοχή του Βύρωνα. Εγώ βλέπω ότι οι γονείς σας μέναν για χρόνια στον Βύρωνα και συνεχίζουν και μένουν εκεί. Πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε την περιοχή που μεγαλώσατε!



-Συγγνώμη, μπορώ να έχω λίγο νερό; Δε νιώθω πολύ καλά.



-Φυσικά, αλλά θα πρέπει να απαντήσετε και στην ερώτησή μου.



-Σας παρακαλώ, θα σας εξηγήσω μια άλλη στιγμή, δεν μπορώ να σας πω τον λόγο. Μην αναφέρετε κάτι στο σύζυγό μου.



-Κ.Δημητρίου,οι καταθέσεις είναι απόρρητες, κανείς δεν θα μάθει τίποτα! Θα πρέπει όμως να μου αιτιολογήσετε για ποιο λόγο είπατε πως δεν γνωρίζετε την περιοχή, αλλιώς σας ενημερώνω ότι θα χρειαστείτε δικηγόρο.



-Σας παρακαλώ ακούστε με δεν έχω καμία σχέση με το έγκλημα, πιστέψτε με, οι λόγοι είναι άλλοι.



Ο αστυνόμος Μανώλης Αγγελόπουλος φώναξε τον αξιωματικό και έκαναν μια μικρή σύσκεψη οι δυο τους. Ύστερα από λίγη ώρα αποφάσισαν να την αφήσουν με την προϋπόθεση πως στο τέλος των καταθέσεων θα πρέπει να τους αποκαλύψει το λόγο που είπε ψέματα για την περιοχή.



Κατάθεση 4ου μάρτυρα.



-Είστε ο κ .Νίκος Δημητρίου, σύζυγος της κ.Πόπης Δημητρίου. Διαμένετε στον 1ο όροφο τα τελευταία 2 χρόνια με τη σύζυγό σας. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και αν γνωρίζατε το θύμα.



-Την κυρία δεν την γνώριζα καθόλου, άλλωστε τις περισσότερες ώρες λείπω από το σπίτι. Είμαι ασφαλιστής και δεν έχω συγκεκριμένο ωράριο. Το μόνο που άκουσα εκείνο το βράδυ ήταν τα ουρλιαχτά της. Δεν τη γνώριζα ούτε οπτικά!



-Πείτε μου κάτι ακόμα. Με την κ.Πόπη Δημητρίου γνωρίζεστε χρόνια;



-Μάλιστα, σχεδόν 10 χρόνια.



-Μένατε σε κάποια άλλη περιοχή πριν παντρευτείτε μαζί;



-Όχι, η σύζυγός μου ζούσε με τους γονείς της αλλά συναντιόμασταν έξω. Εγώ τους γονείς της τους γνώρισα στο γάμο. Καλύτερα που δεν έμπλεξα και με τα πεθερικά, καταλαβαίνετε. Μακριά και αγαπημένοι!



-Κ.Δημητρίου, τα πεθερικά σας ξέρατε πού έμεναν;



-Στην περιοχή της Δάφνης μου είχε πει η γυναίκα μου, αλλά δεν με ένοιαζε κιόλας όπως σας είπα και πριν.



-Μια τελευταία ερώτηση. Συνήθως οι γυναίκες όταν παντρεύονται κρατάνε το επίθετό τους, η σύζυγό σας απ την έρευνα που κάναμε είδαμε ότι το άλλαξε.



-Με τη γυναίκα μου είμαστε πολύ αγαπημένοι κ.Αγγελόπουλε. Όπως έχετε καταλάβει ποτέ δεν ανακατεύτηκαν τα πεθερικά μου. Ήμασταν πάντα ο ένας για τον άλλον.



Όταν παντρευτήκαμε μου είπε ότι θέλει να κρατήσει το δικό μου επίθετο γιατί με αγαπάει πολύ.



-Καλώς, κ.Δημητρίου, δεν σας χρειάζομαι κάτι άλλο.







Κατάθεση 5ου μάρτυρα.



-Είστε ο κ .Σωτήρης Παναγόπουλος. Διαμένετε στον 2ο όροφο τα τελευταία 20 χρόνια με τη σύζυγό σας. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και για εκείνο το βράδυ.



-Είμαι ο πιο παλιός στη πολυκατοικία και διαμένω με τη σύζυγό μου και τα 2 παιδιά μας 20 χρόνια στο ίδιο διαμέρισμα. Διατηρούμε ένα οικογενειακό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας.



Την άτυχη γυναίκα την γνωρίζαμε καθώς επίσης και τα μπλεξίματα που κατά καιρούς είχε.



Μπαινόβγαιναν πολλοί άντρες στο σπίτι της αλλά ποτέ δεν ακούγαμε καβγάδες ,τσακωμούς ή συζητήσεις περίεργες. Παρόλα αυτά, όλοι αυτοί, η αύρα αυτών των ανθρώπων ήταν περίεργη. Στα παιδιά μου έλεγα να προσέχουν πολύ, όταν γύριζαν από την βόλτα τους.



Ποτέ δεν είχαμε βέβαια πρόβλημα και μέχρι και την ημέρα του φονικού δεν είχαμε καταλάβει το παραμικρό. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο.



-Μια ερώτηση μόνο. Η σύζυγός σας την είχε επισκεφτεί ποτέ στο διαμέρισμα της ή και το αντίστροφο;



-Δεν μου είχε αναφέρει κάτι, μόνο μια φορά μου είπε ότι η θανούσα της είχε χτυπήσει την πόρτα και της ζήτησε αν έχει να της δώσει ζάχαρη γιατί θα έφτιαχνε κέικ για το παιδί της.



Η γυναίκα μου της έδωσε, αλλά το παιδί της δεν το είχαμε δει ποτέ.



Φήμες λέγανε ότι ο πρώην άντρας της την είχε κλείσει σε κλινική ένα διάστημα γιατί νόμιζε ότι είχαν παιδί και της το είχαν αρπάξει.



-Σας ευχαριστώ κ.Παναγόπουλε.







Κατάθεση 6ου μάρτυρα.



-Είστε η κ .Κατερίνα Παναγοπούλου. Διαμένετε στον 2ο όροφο τα τελευταία 20 χρόνια με τον σύζυγό σας. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση για εκείνο το βράδυ.



-Έτυχε να βρισκόμαστε στο σπίτι εκείνο το βράδυ μιας και το οικογενειακό μαγαζί που διατηρούμε στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό τις Κυριακές. Οι φωνές μάς ξύπνησαν εμένα και τον σύζυγό μου. Τίποτα παραπάνω δεν γνωρίζω όμως για εκείνο το βράδυ.







-Ποια ήταν η σχέση σας με το θύμα;



-Καμία απολύτως. Φήμες λέγανε ότι είχε παιδί. Μάλιστα η κυρία του 4ου ορόφου είναι μαία και διαμένει με την μητέρα της που είναι άρρωστη. Μου ανέφερε κάποια στιγμή ότι η θανούσα έλεγε ότι το παιδί της το έχει γεννήσει στο μαιευτήριο που είναι μαία εκείνη.



Σε μια γρήγορη έρευνα που είχε κάνει όμως δεν είχε βρει πουθενά ληξιαρχική πράξη γέννησης με το όνομα που της είχε αναφέρει και την χρονολογία. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν τρελή και φανταζόταν πράγματα. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο. Είμαστε οικογενειάρχες με επιχείρηση δική μας και 2 παιδιά και ουδεμία σχέση έχουμε με το έγκλημα.



-Σας ευχαριστώ κ. Παναγοπούλου για την συνεργασία.







Κατάθεση 7ου μάρτυρα.



-Είστε ο κ.Ιωάννου Μάριος. Διαμένετε στον 3ο όροφο μόλις τον τελευταίο 1 χρόνο μαζί με τη σύζυγό σας. Είδα ότι είστε γεννημένος στη Σουηδία. Πώς βρεθήκατε στην Ελλάδα; Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και για εκείνο το βράδυ.



-Το επάγγελμα το δικό μου και της συζύγου μου είναι το ίδιο. Εργαζόμαστε ως γιατροί στο εξωτερικό και ήρθαμε στην Ελλάδα να παρακολουθήσουμε κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια του ιατρικού συλλόγου. Έχουμε επίσημη πρόσκληση και η αναχώρησή μας είναι σε 15 μέρες.

Την κυρία δεν την γνωρίζουμε καθόλου, άλλωστε λείπαμε σχεδόν 20 ώρες από το διαμέρισμα. Το ενοίκιό μας το έχουμε προπληρωμένο και με την κυρία δεν είχαμε καμία επαφή και σχέση. Εκείνο το βράδυ ήμασταν ξαπλωμένοι και ξυπνήσαμε από τις φωνές. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο.



-Σας ευχαριστώ κ.Ιωάννου για την συνεργασία.



Κατάθεση 8ου μάρτυρα.







Είστε η κ.Ιωάννου Ελένη. Διαμένετε στον 3ο όροφο μόλις τον τελευταίο 1 χρόνο μαζί με τον σύζυγό σας. Είδα ότι είστε γεννημένη όπως και ο σύζυγός σας στη Σουηδία. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και για εκείνο το βράδυ.



-Με τον σύζυγό μου ήρθαμε από τον τόπο καταγωγής μας το Νότοντεν για κάποια επιμορφωτικά ιατρικά σεμινάρια. Δεν έχουμε καμία σχέση με κανέναν από την πολυκατοικία. Εργαζόμαστε και προσφέρουμε πολλές φορές οικειοθελώς τις υπηρεσίες μας. Όπως γνωρίζετε κάνουμε λειτούργημα και τιμούμε τον όρκο του Ιπποκράτη.

Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι επιπλέον.



-Σας ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία κ.Ιωάννου.



Κατάθεση 9ου μάρτυρα.



-Είστε η κ.Νίκη Μακρή. Διαμένετε στον 4ο όροφο τα τελευταία 5 χρόνια μαζί με την άρρωστη μητέρα σας. Η μητέρα σας δεν επικοινωνεί, οπότε την απαλλάσουμε και από την κατάθεση. Πείτε μου παρακαλώ τι γνωρίζετε για την υπόθεση και για εκείνο το βράδυ.



-Εργάζομαι σε ένα μεγάλο μαιευτήριο της Αθήνας ως μαία. Εκείνο το βράδυ αν και κανονικά είχα βάρδια ήμουνα στο σπίτι. Ξύπνησα μέσα στον ύπνο μου ξαφνικά απ' τις φωνές και τα ουρλιαχτά. Την κυρία δεν την γνώριζα προσωπικά, όμως είχα ακούσει από μια άλλη ένοικο της πολυκατοικίας πως είχε παιδί και ήταν γεννημένο στο μαιευτήριο που δούλευα. Πότε δεν βρήκα τίποτα. Σχετικά δεν ασχολήθηκα όμως περισσότερο μ' αυτό το θέμα!



-Εσείς κυρία Μακρή γιατί δεν δουλέψατε εκείνο το βράδυ; Είχατε ζητήσει άδεια για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;



-Συγγνώμη κ.Αγγελόπουλε αλλά δεν είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω. Η ερώτηση θεωρείται προσωπική.



-Εσείς κ.Μακρή χρησιμοποιήσατε τη φράση “αν και κανονικά είχα βάρδια”. Οπότε είστε υποχρεωμένη να απαντήσετε.



-Δεν θα απαντήσω ακόμα και αν αυτό με καταστήσει ένοχη!



-Πολύ καλά.



-Έχετε να συμπληρώσετε κάτι ακόμα;



-Ναι, θέλω να πάω σπίτι μου να περιποιηθώ την άρρωστη μητέρα μου αν μου επιτρέπετε.







Οι καταθέσεις τελείωσαν. Ο αστυνόμος κ.Αγγελόπουλος φώναξε τον αξιωματικό υπηρεσίας και του ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τον ένοχο. Έγραψε μια έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες βάσει της έρευνας που είχε κάνει. Μια μικρή λεπτομέρεια έριξε τον ένοχο στη παγίδα.



Ο αστυνόμος Μανώλης Αγγελόπουλος είναι σήμερα αξιωματικός. Η σωστή και προσεκτική του αντίληψη τον αντάμειψαν. Ο ένοχος καταδικάστηκε σε ισόβια.

Καμιά φορά αυτό το σώμα των αστυνομικών που όλοι μας (μαζί και εγώ) κρίνουμε, κάνουν θαύματα με μαθηματική ακρίβεια!

Ο κ.Αγγελόπουλος είχε την ευαισθησία να το εξιχνιάσει μέχρι τέλους, ρισκάροντας μέχρι και την σωματική του ακεραιότητα!

Εξάρθρωσε ένα κύκλωμα με απόλυτη εχεμύθεια. Βρήκε ποιος είχε δώσει πλαστά στοιχεία και ταυτότητα. Πάλεψε μέχρι το τέλος για τον άδικο χαμό μιας νεαρής γυναίκας.



Ένας πυροσβέστης όταν θα σβήσει μια φωτιά τον ονομάζουμε ήρωα και ασφαλώς είναι! Ένας αστυνομικός που παίζει καθημερινώς τη ζωή του κορώνα γράμματα δεν είναι; Ένας αστυνομικός που εξιχνιάζει εγκλήματα δεν είναι άξιος και ήρωας;



Η φωτιά προφανώς και φαίνεται! Η αναγνώριση όμως θα πρέπει να φαίνεται όση προκατάληψη και να υπάρχει!



Ο Κ.Αγγελόπουλος είπε στον εαυτό του “ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ;” και την απάντηση την έδωσε μόνος του "Θάρρος για να βρω την αλήθεια"! ...και την βρήκε, πέφτοντας στα βαθιά.



Εσείς τον βρήκατε τον ένοχο; Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που τον “φωτογραφίζει”.....



Αν δεν τον βρείτε, δεν πειράζει! Το νόημα άλλωστε δεν ήταν να βρείτε τον ένοχο! Έκαστος στο είδος του.

Σημασία έχει πως και ο πυροσβέστης και ο αστυνομικός και όλα τα σώματα ασφαλείας έχουν κανόνες ,έχουν ήρωες, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Σ' ένα όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Σ' όλες τις δουλειές και τα σώματα άνθρωποι δουλεύουν και πασχίζουν για το κοινό καλό!



Αθανασία Παπαδοπούλου 23-7-2020



2 σχόλια: