Εκδηλώσεις

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Τα 3 κλειδιά

Η Amelie είναι ένα κορίτσι 20 ετών. Έχει κι έναν μικρότερο αδερφό τον Abel, 18 ετών.

Ζούσαν με τους γονείς τους στην Τουλούζη της Γαλλίας. Η Τουλούζη είναι η τρίτη στη σειρά γαλλική πόλη με το μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό, μετά το Παρίσι και τη Λυών.

Η ζωή τους κυλούσε ήρεμα μέχρι που ο πατέρας τους σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Ήταν καθηγητής στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της πόλης της Τουλούζης το “UNIVERSITE TOLOUSE III-Paul Sabatier”.

Η μητέρα τους είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας! Είναι έτοιμη να εκδώσει το 3ο της βιβλίο, το οποίο στηρίζεται σε μια συνέχεια των δύο προηγούμενων!

Βάσει των πωλήσεων και τα δύο είχαν γίνει best sellers.

Ο θάνατος του συζύγου της όμως ανέτρεψε τα πάντα.

Ο μόνος μάρτυρας στον τόπο του ατυχήματος είναι ένας άλλος οδηγός που το αμάξι του διερχόταν απ την απέναντι μεριά, αλλά δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου!

Είναι αυτός όμως που ειδοποίησε την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και παρέμεινε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι που έφθασαν εκεί οι αρμόδιες αρχές. Κάμερες στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν.

Το αμάξι έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Με τη βοήθεια της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν τον νεκρό οδηγό. Το ασθενοφόρο τον οδήγησε στο νοσοκομείο για την τυπική διαδικασία της νεκροψίας και άρχισε η αστυνομική έρευνα.

Ο μόνος μάρτυρας που έδωσε κατάθεση είναι ο οδηγός με το διερχόμενο αμάξι την ώρα του ατυχήματος! Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον καθιστά ένοχο. Έτσι αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από την μακροσκελή και λεπτομερή κατάθεση που έδωσε!

Το αμάξι μεταφέρθηκε σ΄ ένα συνεργείο, για να γίνει κι εκεί ο απαραίτητος έλεγχος από πραγματογνώμονα.

Από τη νεκροψία που έγινε, προέκυψε το πόρισμα πως αιτία θανάτου ήταν ανακοπή καρδιάς.

Από τον μηχανολογικό έλεγχο στο αμάξι, είδαν που τα φρένα ήταν χαλασμένα!

Κι όμως το αμάξι είχε ελεγχθεί σ΄ ένα συνεργείο και δεν είχε βρεθεί κάποιο μηχανολογικό ή άλλο πρόβλημα προ 10 ημερών. Το επαληθεύει η σύζυγος. Τα φρένα του αμαξιού ήταν πειραγμένα.

Συμπερασματικά αποδεικνύεται ότι πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης και ένας κύκλος ερευνών ξεκινάει πρώτα από το οικείο περιβάλλον του.

Στη θέση του συνοδηγού, δίπλα ακριβώς απ το χειρόφρενο βρίσκουν ένα μπρελόκ με 3 κλειδιά σε διαφορετικά χρώματα. Κόκκινο, πράσινο, κίτρινο!

Η σύζυγος του θανόντος δεν αναγνωρίζει ούτε και τα παιδιά του.

Κάθε μεσημέρι μετά το Πανεπιστήμιο, γύριζε πάντα στο σπίτι μόνος του. Δίπλα στα κλειδιά του αυτοκινήτου είχε μόνο το κλειδί του σπιτιού.

Ακόμα κι έτσι να μην ήταν, όταν τον βρήκε ο διερχόμενος οδηγός ήταν μόνος του στη θέση του οδηγού. Δεν υπήρχε συνοδηγός. Τα κλειδιά ήταν πάνω στη μίζα.

Ύστερα από μια εξαντλητική ανάκριση από την αστυνομία και στα 3 μέλη της οικογένειας μιας και συγγενικά πρόσωπα δεν υπήρχαν άλλα, η υπόθεση οδηγείται σε δίκη με κατηγορούμενους αρχικά και τα 3 μέλη. Για κανέναν δεν αποδεικνύεται η ενοχή, για κανέναν δεν αποδεικνύεται ούτε η αθωότητα!

Τα 3 κλειδιά παραμένουν μυστήριο...Αποτυπώματα δεν υπάρχουν πουθενά.

Σε έρευνα που γίνεται μέσα στο σπίτι βρίσκουν το στοιχείο με το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα η ενοχή της συζύγου.

Καταδικάζεται σε ισόβια, αλλά η ίδια αρνείται την ενοχή της. Κάνει έφεση και ισχυρίζεται πως έχει ψυχολογικά προβλήματα.



Τα παιδιά αναφέρουν στην κατάθεσή τους ότι οι σχέσεις μεταξύ των γονιών τους ήταν καλές και δεν είχαν αντιληφθεί σοβαρά προβλήματα.

Η σύζυγος προφυλακίζεται τελικά χωρίς να μπορέσει ο δικηγόρος της ν΄ αποδείξει ότι δεν είναι ένοχη και ένας νέος κύκλος ερευνών ξεκινά, αφού πρώτα έρχεται σε επαφή με τον ψυχίατρο Φιλίπ.

Στις συνεδρίες που γίνονται μέσα στη φυλακή ο καταξιωμένος στρατιωτικός ψυχίατρος, που ειδικεύεται στην εγκληματολογία, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η σύζυγος πάσχει από το σπάνιο φαινόμενο του “διπλού υποκειμένου”.

Εξηγεί λοιπόν στις αρχές το φαινόμενο του “διπλού υποκειμένου”! Ο πάσχων πιστεύει πως έχει σωσία που του μοιάζει πολύ, αλλά ο σωσίας έχει εντελώς διαφορετική προσωπικότητα και ζωή! Ισχυρίζεται ότι έχει μια δίδυμη αδελφή που ήθελε να της κλέψει τον άντρα . Έτσι εφόσον δεν μπορεί να βρει τον σωσία της , σκοτώνει τον άντρα της.

Η επαφή ψυχιάτρου και ασθενούς είναι καθημερινή επί 6 ολόκληρους μήνες. Τίποτα δεν αλλάζει στην κατάθεσή της, ενώ τα στοιχεία πλέον και του ψυχίατρου είναι ακράδαντα, για να την οδηγήσουν ισόβια στη φυλακή.

Στη Γαλλία η αξιολόγηση της επικινδυνότητας ενός ατόμου έχει τα τελευταία χρόνια υιοθετήσει μαζικές νομοθετικές διατάξεις, που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση διάφορων μορφών διακινδύνευσης για δράστες που θεωρούνται επικίνδυνοι.

Ο ψυχίατρος Φιλίπ είναι πεπεισμένος ότι ένοχη είναι η σύζυγος. Το ίδιο και οι αστυνομικές αρχές. Προτού αποφασίσουν να την κλείσουν για πάντα στη φυλακή, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ο γιατρός Φιλίπ θα ζητήσει από τις αρχές έναν τελευταίο ψυχιατρικό έλεγχο!

Μεταφέρεται στην ψυχιατρική κλινική όπου εργάζεται ο γιατρός και της ζητάει δίνοντάς της 3 κλειδιά, ένα κόκκινο, ένα πράσινο και ένα κίτρινο να ξεκλειδώσει με την πρώτη το σωστό δωμάτιο με το σωστό κλειδί!

Της αναφέρει πως αν όντως το κάνει αυτό, θα ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσης!

Το ότι η ζωή της θα κρεμόταν από 3 κλειδιά δεν το είχε φανταστεί ποτέ! Το ότι τα 3 κλειδιά αυτά είχαν βρεθεί μέσα στο αμάξι του αποθανόντος συζύγου της και μετά στα χέρια του ψυχίατρου, αν μη τι άλλο ξεκλειδώνουν ψυχιατρικές πόρτες, ποιος θα το αποδείκνυε;

Γύρισε, τον κοίταξε και είπε :

- Εσύ σκότωσες τον άντρα μου! Μα γιατί, ποιος είσαι;

- Λυπάμαι πολύ αλλά βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση! Πρέπει ν΄ ανοίξετε τις πόρτες με τα σωστά κλειδιά. Κάμερες ασφαλείας χωρίς ήχο μας παρακολουθούν.

Μην κάνετε το λάθος και μου επιτεθείτε, γιατί το υπόλοιπο της ζωής σας θα το περάσετε μέσα σ΄ ένα ψυχιατρείο!

Υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο αυτή τη στιγμή που μας παρακολουθεί και περιμένει να σας δει να ανοίγετε με το σωστό κλειδί τη σωστή πόρτα. Αν τα καταφέρετε, να ξέρετε ότι όλα θ΄ αλλάξουν για σάς!

Έχετε 5'(λεπτά.)

Μέχρι να σκεφτείτε σας πληροφορώ πως τον σύζυγό σας τον είχα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο πριν από 15 χρόνια. Ήμουνα ένας απ΄ τους φοιτητές που θεωρούσε πως δεν μπορώ να εξελιχθώ λόγω του κακού μου χαρακτήρα. Μια μέρα μου έδωσε ένα μπρελόκ με 3 κλειδιά, ένα κόκκινο ένα πράσινο και ένα κίτρινο. Μου ζήτησε ν’ ανοίξω την πόρτα της αίθουσας μαντεύοντας το σωστό. Κρύος ιδρώτας με είχε λούσει. Απ΄ αυτό κρινόταν αν θα έπαιρνα το πτυχίο μου, μου είπε.

- Και τελικά το βρήκατε;

- Δεν θα σας απαντήσω. Ο χρόνος πέρασε, πρέπει ν΄ ανοίξετε τις πόρτες.

Εγώ όπως βλέπετε όσο κακό χαρακτήρα και να είχα είμαι ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής. Το πτυχίο μου ναι, το πήρα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω όμως εκείνη τη μέρα.

Εσείς σήμερα κρίνεστε για κάτι πιο σοβαρό! Αφορά την ίδια σας τη ζωή.

Η γυναίκα πλησίασε και άνοιξε σωστά την πρώτη πόρτα με το σωστό κόκκινο κλειδί......και τώρα; μονολόγησε....πλησίασε τη δεύτερη πόρτα και με τρεμάμενο χέρι έβαλε το πράσινο κλειδί κ΄ η πόρτα άνοιξε!

Γύρισε, κοίταξε τον ψυχίατρο και του είπε :

- Οι πόρτες άνοιξαν, έμεινε το τρίτο κλειδί που είναι και το σωστό. Χρειάζεται να την ανοίξω;

- Χρειάζεται! Και οι 3 πόρτες πρέπει ν΄ ανοίξουν.

- Μα υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξει;

- Ανοίξτε και την τρίτη πόρτα! Εξαρτάται απ΄ αυτό η ζωή σας! Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα;

Κρύος ιδρώτας την έλουσε, τα χέρια της πάγωσαν από το άγχος! Στην προσπάθειά της να βάλει το τελευταίο κίτρινο κλειδί στην τρίτη πόρτα, της έπεσε στο πάτωμα!

Έσκυψε να το πάρει και με την άκρη του ματιού της είδε μια ακόμα πόρτα στα δεξιά, που δεν φαινόταν απ΄ την αρχή!

- Μα έχει και άλλη πόρτα στα δεξιά μου, αναφώνησε.

- Δεν σας ακούει κανείς! Μόλις έληξε και ο χρόνος σας. Τώρα όλοι πείστηκαν ότι όχι μόνο είστε εσείς η ένοχη αλλά και ότι είστε ψυχικά άρρωστη. Ανοίξατε 2 πόρτες σωστά και την τρίτη με το τελευταίο κλειδί δεν καταφέρατε να την ανοίξετε!

Αυτό σας οδηγεί απευθείας σε εγκλεισμό ισόβια. Λυπάμαι πολύ, που δεν θα μπορέσετε ν΄ αποδείξετε ποτέ την αθωότητά σας και δεν θα έχετε 2η ευκαιρία. Θα ζητήσω τον εγκλεισμό σας στην κλινική μου.



Ακολουθήστε με!

Η γυναίκα φώναζε για την αθωότητά της και ανεβαίνοντας υποβασταζόμενη από αστυνομικούς, γύρισε προς τον ψυχίατρο και είπε:

- Το 3ο κλειδί το έχω εγώ και είναι η πόρτα του κελιού σου.

Οι αστυνομικοί στράφηκαν στον ψυχίατρο, τον κοίταξαν, άφησαν την γυναίκα και τον συνέλαβαν.

- Μα τι κάνετε; φώναξε εξαγριωμένος ο ψυχίατρος.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν κάνει έρευνα στο Πανεπιστήμιο ανάμεσα στους φοιτητές των τελευταίων χρόνων σχετικά με τα πτυχία τους και τη διαγωγή τους.

Η σύζυγος απαλλάχτηκε εξ ολοκλήρου και συνεχίζει να ζει με τα 2 της παιδιά στη Τουλούζη.

Αυτό που έπεισε τις αρχές για την αθωότητα της συζύγου ήταν και ένα ακόμα στοιχείο. Το 3ο της βιβλίο που για καλή της τύχη είχε προλάβει να ολοκληρώσει. Η σύζυγος γνώριζε για όλους τους φοιτητές του συζύγου της από χειρόγραφες επιστολές, που πάντα άφηνε ο ίδιος όταν τελείωνε η χρονιά!

Κάποιος από τους αστυνομικούς σε έρευνα που έκανε εκείνο το διάστημα μέσα στο σπίτι είχε την ιδέα να διαβάσει το τέλος του 3ου της βιβλίου, στο οποίο ανέφερε τα γεγονότα όπως είχαν γίνει και ο επίλογος:

Το τρίτο κλειδί το έχω εγώ κύριε Φιλίπ και είναι του κελιού σου”.

Ο ψυχίατρος κατηγορήθηκε για φόνο εκ προ μελέτης δια βίου και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά!

                               Αθανασία Παπαδοπούλου-25/7/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου