Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Μπαμπού - πάπυρος

Έχω έναν φίλο που αγαπάει πολύ τα λουλούδια και έχει ένα σπίτι στη Ν.Εύβοια στη Στενή.Τα λουλούδια έχουν τον συμβολισμό τους,το νόημά τους.Μαρτυρούν ακόμα και στοιχεία για το χαρακτήρα μας.

Η Στενή είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Δίρφυς σε υψόμετρο 440 μέτρων ,32 χλμ από τη Χαλκίδα.Το χωριό φημίζεται για τις πυκνές χιονοπτώσεις που δέχεται κατά τους χειμερινούς μήνες.Ο δρόμος όπως λέει και εκείνος είναι "φιδίσιος",με αρκετές απότομες στροφές αλλά αρκετά καλός για οδήγηση.

Το τοπίο σε αποζημιώνει όταν το αντικρύζεις.Φημίζεται για τα υπέροχα πλατάνια,τις καστανιές και τα τρεχούμενα νερά.Ένα ορεινό, μαγευτικό τοπίο.

Έχει έναν κήπο με πολλών ειδών λουλούδια ,φυτά,δέντρα όλα περιποιημένα,και φτιαγμένα με μεράκι.Άλλα σε γλάστρες,άλλα στο χώμα,δέντρα,συκιές,τριανταφυλλιές,λιγούστρα.



Για όλα τα λουλούδια,για όλα τα δέντρα που έχει στον κήπο του έχει και μια ιστορία.Έχει ωραίες τριανταφυλλιές,κίτρινες,κόκκινες,ροζ. Κάθε χρώμα έχει και τη δική του ιστορία.

Τα κίτρινα τριαντάφυλλα μεταφέρουν το μήνυμα της αφθονίας.Τα ανοιχτόχρωμα ροζ μπουμπούκια το σύμβολο της αθωότητας.Τα κόκκινα την αληθινή αγάπη και το σεβασμό.

Κανένα δέντρο και φυτό δεν θεωρώ ότι βρίσκεται τυχαία στο κήπο του!

Μου έχει πει πως έχει και ένα εντυπωσιακό φυτό, μπαμπού πάπυρος λέγεται.Ο πάπυρος είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σπαθόχορτων.Είναι υδρόβιο και έχει ξηλώδη ριζώματα.Κάθε στέλεχος συμπληρώνεται από ένα πυκνό,φωτεινό πράσινο σύμπλεγμα που μοιάζει με ξεσκονόπανο-φτερό όταν είναι μικρό.Ευδοκιμεί σε υγρά εδάφη και είναι ευαίσθητο στον παγετό.

Είχα και εγώ φύλλα από μπαμπού πάπυρο και ενώ ακολούθησα πιστά τις οδηγίες ,τα έβαλα ανάποδα σε ένα ποτήρι με νερό και τα άφησα να βγάλουν ρίζα,μόλις τα έβαλα σε γλάστρα δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν.



Αναρωτήθηκα γιατί,και μόνη μου τελικά έδωσα την απάντηση.Δεν το περιποιήθηκα όπως έπρεπε,δεν το αγάπησα όσο έπρεπε.

Ο φίλος μου νομίζω πως έχει μια λουλουδοεπικοινωνία,ναι ναι,καλά ακούσατε,λουλουδοεπικοινωνία.Μια τέτοια συζήτηση είναι μονόπλευρη,αλλά λένε πως αν μιλάς στα φυτά σου,αυτό τα βοηθά να μεγαλώνουν καλύτερα.Τα λατρεύει τα λουλούδια,τα αγαπάει,τα σέβεται και αυτά το καταλαβαίνουν.

Όλα θέλουν αγάπη τελικά,όχι μόνο οι άνθρωποι.Δίνουμε αγάπη όχι γιατί περιμένουμε ανταλλάγματα.Άλλωστε τι ανταλλάγματα να περιμένει κανείς από τα λουλούδια; Δίνουμε αγάπη επειδή μας περισσεύει,επειδή νιώθουμε όμορφα γι αυτό που κάνουμε.

Η μόνη “ανταπόδοση “ είναι ότι σε υψόμετρο 440 μέτρων το χειμώνα ένα φυτό μπαμπού πάπυρος είναι δύσκολο να ζήσει,κι όμως εκεί όχι μόνο ζει αλλά κάθε χρόνο αναπτύσεται και περισσότερο!

Τα τριαντάφυλλα στο βάζο του στέκονται ζωντανά μέρες τώρα , λες και χάρηκαν που τα έκοψε!

Αν καμιά φορά τύχει να επισκεφτώ τον κήπο του θέλω να θυμηθώ να του πω πως θέλω να με καταβρέξει με το λάστιχο που ποτίζει, για να αποκτήσω και εγώ λίγη απ την αγάπη των λουλουδιών του και να φτιάξω έναν τέτοιο υπέροχο κήπο για να κρύβομαι!


Αθανασία Παπαδοπούλου - 19/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

  Η Κλαίρη και ο Κλεάνθης ένα ζευγάρι που θα το ζήλευαν όλοι! 10 χρόνια μαζί και νομίζεις ότι είναι η πρώτη μέρα που γνωρίστηκαν! Μουσικός ...