Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η μπαλαρίνα που έγινε διάσημη

Η Έλλη, ένα 5χρονο κοριτσάκι ζει στη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τους γονείς στη περιοχή Camden, μια περιοχή που σφύζει από ζωή. Μπαλαρίνα, η Έλλη, ταλέντο μεγάλο!

Οι ιδιοφυΐες λένε γεννιούνται δεν γίνονται. Και όμως ο Αμερικάνος συγγραφέας David Shenk θεωρεί ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι ικανότητές μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και όσα λαμβάνουμε από τα γονίδιά μας.

Όπως και να έχει η μικρή Έλλη ονειρευόταν πιο πολύ και από τα παιχνίδια να γίνει μια μέρα διάσημη!

Οι γονείς της ήταν περήφανοι για την πρόοδο της κόρης τους και το ταλέντο της!

Τα χρόνια πέρασαν, η μικρή Έλλη μεγάλωσε, έγινε ένα έφηβο κορίτσι, χωρίς να έχει εγκαταλείψει ποτέ το μπαλέτο. Σε όλες τις διοργανώσεις έβγαινε πρώτη. Ένα δωμάτιο γεμάτο με χρυσά μετάλλια.

Έφτασε στην τελευταία τάξη του Λυκείου και ενώ έδωσε Πανελλήνιες και πέρασε στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να θυσιάσει το μπαλέτο για την Ψυχολογία.

Οι γονείς της έφεραν αντίρρηση σε αυτό. Παρόλα αυτά η Έλλη που πλέον είχε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο έβλεπε ότι η φήμη της και η διασημότητα της κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των γύρων φίλων της, γνωστών και αγνώστων. Δεν ήταν όμως αυτό που την κράτησε εκεί, αλλά το πάθος της για το μπαλέτο!

Η Έλλη είχε ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο κύκλο και δίκτυο μέσω των social και προσπαθούσε κατά κάποιο τρόπο να τα προλάβει όλα. Μπορείς όμως να τα προλάβεις όλα; Mπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους όταν συνειδητοποιείς ότι γίνεσαι διάσημος;

Η Έλλη νοίκιασε σπίτι στα 20 της. Το 24ωρο της γεμάτο. Κατάφερε στα 22 να ανοίξει σχολή μπαλέτου. Στα 22 της ! Ποιος θα το έλεγε, έγινε διάσημη.

Η ζωή της άλλαξε 360 μοίρες. Πολύς κόσμος, και πόσο μάλλον αντρικός πληθυσμός, την προσέγγιζε. Δημοσιογράφοι, συνεντεύξεις, ταξίδια, μια ζωή όνειρο. Όντως...όνειρο;

Η ζωή κυλούσε με πολλούς θαυμαστές. Γεμάτος χρόνος και το όνειρο της να έχει γίνει πραγματικότητα.

Κάποιοι φίλοι αποχώρησαν... Zήλια; Δεν άντεξαν την επιτυχία της; Ένιωσαν αδικημένοι; Ένιωσαν να μη χωράνε μέσα σε όλο αυτό ; Το σίγουρο ήταν ότι η ζωή της Έλλης άλλαζε μέρα με τη μέρα, ραγδαία χωρίς ποτέ να αποκλίνει από τον στόχο της. Χωρίς ποτέ να χάνει αγαπημένους και πιστούς φίλους που άντεξαν την επιτυχία της.

Η Έλλη έφτασε στα 30 της να έχει μια πετυχημένη επαγγελματική ζωή. Ήταν διάσημη. Όπου και να πήγαινε την αναγνώριζαν. Είχε βέβαια καταφέρει να κρατήσει το ήθος της και την αξιοπρέπειά της ψηλά.

Όμως, είχε να αντιμετωπίσει έναν κυκεώνα που μέρα με τη μέρα γινόταν πιο ασφυκτικός, πιο πιεστικός.

Τηλέφωνα, συνεντεύξεις, μηνύματα, κοινωνικές υποχρεώσεις. Ένας κύκλος που δεν μπορούσε να κλείσει, ο χρόνος δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω …..και η “ψαλίδα “όλο και άνοιγε..

Άντρες από όλο τον κόσμο εκλιπαρούσαν έστω και για ένα της μήνυμα. Γυναίκες, που τη θαύμαζαν και της ζητούσαν συμβουλές. Κορίτσια έφηβα που ζητούσαν τη συμβουλή της κρυφά από τους γονείς τους και τη..συνταγή της επιτυχίας!

Το ψυχολογικό αντίκτυπο στη διασημότητα είναι είτε γιατί θέλεις κοινωνική αποδοχή, είτε υπαρξιακή επιβεβαίωση. Ίσως και όλα αυτά μαζί...Ίσως για την Έλλη τίποτα από αυτά. Σοκ διαχείρισης, μάλλον, έπαθε η Έλλη και δεν άντεξε ψυχικά.

Δεν μπορούσε να το διαχειριστεί όλο αυτό, ένιωθε να χάνει τον εαυτό της και αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια.

Άλλωστε, το να ζητάς βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας αλλά σημάδι δύναμης.

Επισκέφτηκε έναν ειδικό, ο οποίος κατάφερε μέρα με τη μέρα να την καθοδηγεί και να την συμβουλεύει σωστά. Προσπάθησε να την κάνει να αντιληφθεί το πρόβλημα κάνοντας την να ανακαλύπτει μόνη της ποιοι εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες είναι αυτοί που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Έπειτα από πειθαρχία και σωστό πρόγραμμα συνήλθε και ισορρόπησε.

Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στο δρόμο της ζωής της ο μεγάλος της έρωτας, ο Κώστας...Ο Κώστας που την διεκδίκησε όσο κανείς άλλος. 35 πλέον εκείνη, 42 εκείνος.

Έρωτας με την πρώτη ματιά, κεραυνοβόλος, αυτό που λέμε βρήκα το άλλο μου μισό. Η Έλλη και ο Κώστας βρέθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συζούν. Ο Κώστας ένας δυναμικός τύπος, τραπεζικός υπάλληλος με χόμπι τη φωτογραφία ,μα πάνω απ όλα αυτό που λέμε καλό παιδί, λαχείο!

Ζώντας όλα τους τα χρόνια στο Camden, ευτυχισμένοι και κάνοντας σχέδια για το μέλλον ένα ανοιξιάτικο βράδυ βγήκαν για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Τότε, συνέβη το μοιραίο. Ένα αμάξι διασχίζοντας τρελή πορεία έπεσε στη τζαμαρία του εστιατορίου τραυματίζοντας σοβαρά την Έλλη. Θρυμματίστηκε το δεξί της πόδι. Οι γιατροί έκαναν ότι ήταν δυνατόν, δυστυχώς όμως η Έλλη δεν θα μπορούσε να ξανακάνει ποτέ μπαλέτο.

Ο Κώστας έμεινε δίπλα της όλα της τα χρόνια μέχρι και σήμερα. Δεν την πρόδωσε ποτέ, δεν την εγκατέλειψε. Σήμερα, ζουν μια ήσυχη ζωή ως μεσήλικες και είναι ο ένας για τον άλλον, υπόδειγμα ζευγαριού!

Η Έλλη δεν ήταν κυνηγός διασημότητας τα χρόνια που πέρασαν. Έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Η Έλλη ένιωσε κάποια στιγμή να χάνει την ισορροπία με όλον αυτόν τον άγνωστο και γνωστό κόσμο αλλά το κατάλαβε και ζήτησε βοήθεια. Κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος της αξιοπρέπειά της γιατί είχε επιλέξει σωστούς και καλοπροαίρετους ανθρώπους δίπλα της. Κατάφερε να μη νοσήσει ψυχικά. Οι προσδοκίες της δεν πολλαπλασιάστηκαν με τη διασημότητα. Έμεινε σεμνή και ταπεινή.

Άλλωστε το να γίνεις διάσημος δεν είναι χάρισμα. Υπάρχει ένα βιβλίο «Το κίνητρο της διασημότητας» όπου ο ψυχολόγος και συγγραφέας Ορβιλ Μπριμ, λέει το εξής: «Καθώς οι ευκαιρίες για διασημότητα μειώνονται με τον χρόνο, στρεφόμαστε στη μεταθανάτια φήμη», υποστηρίζοντας ότι η ανάγκη για διασημότητα είναι τόσο ισχυρή που ορισμένοι άνθρωποι βιάζονται να πεθάνουν, μήπως έτσι αποκτήσουν μια πιο αναγνωρισμένη ζωή από εκείνη που κατάφεραν να ζήσουν”!

Τρομακτικό ακούγεται!

Η Έλλη όμως κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, και όπως φαίνεται ο τρόπος και η ισορροπία ήταν αυτά που την κράτησαν προσγειωμένη. Σίγουρα είχε διαβάσει και το βιβλίο του Robin Sharma “Ποιός θα κλάψει όταν πεθάνω”; όπου αποσπασματικά αναφέρει: “ Αυτός που κατέχει καλά την τέχνη της ζωής δεν βλέπει παρά ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στη δουλειά του και το παιχνίδι του, στην εργασία του και στον ελεύθερο χρόνο του, στο νου και το σώμα του, στην εκπαίδευση και την ανάπαυσή του, στη ζωή και τη θρησκεία του. Μόλις και μετά βίας τα διακρίνει. Απλώς κυνηγά το όραμα της τελειότητας σε οτιδήποτε κάνει, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίσουν αν εργάζεται ή αν παίζει. Εκείνος ξέρει ότι κάθε φορά κάνει και τα δύο συγχρόνως”. Επίσης αναφέρει πώς “Αν αγαπήσεις τη δουλειά σου, θα ανακαλύψεις ότι δεν χρειάζεται να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.”

Η Έλλη απόλαυσε τη φήμη της όλα αυτά τα χρόνια, διαχειρίστηκε με τη βοήθεια ειδικού τους θαυμαστές της και τις δυσκολίες. Ήταν συνειδητοποιημένη, ήξερε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει απ τη διασημότητα. Απέδειξε ότι εκτός από ταλέντο έχει και προσωπικότητα. Το πιο βασικό όμως ήταν όταν βρήκε τον έρωτα της ζωής της. Δεν τον έχασε γιατί ήθελε να έχει προσωπική ζωή, γιατί ήξερε ότι όλα από εκεί ξεκινάνε, από μέσα μας.

Άλλωστε οι σπουδές στον κλάδο της ψυχολογίας την βοήθησαν πολύ, γιατί αν θες να είσαι διάσημος δεν θα χρειαστεί να κάνεις καμία θυσία. Μπορεί να μην μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, εσύ όμως θα έχεις καταφέρει κάτι πολύ βασικό. Δεν θα έχεις χάσει τον εαυτό σου. Και όταν έρθει ίσως το χειρότερο σενάριο για εσένα όπως στη Έλλη, η ζωή θα σου χρωστάει έναν Κώστα.

Η Έλλη πέθανε από βαθιά γεράματα στα 93. Ο Κώστας μετά από 1 μήνα. Μαζί στη ζωή μαζί και στο θάνατο.

Το κτίριο της σχολής χορού υπάρχει ακόμα με το όνομα της. Η Έλλη έγινε είδωλο χωρίς να καταρρεύσει. Η προσωπικότητά της όχι μόνο άντεξε στο καλλιτεχνικό στερέωμα αλλά έγινε και πρότυπο για τα έφηβα κορίτσια!


Αθανασία Παπαδοπούλου 13/1/2021




Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ο σκαντζόχοιρος,η καμηλοπάρδαλη και το λούνα-παρκ

 

Σ΄ ένα όμορφο δάσος, στην άκρη της μεγάλης πόλης δυο φίλοι συζητούν.

- Έλα, πάμε σκαντζόχοιρε! Κυριακή σήμερα. ΄Ωρα για βόλτα στο λούνα- παρκ!

- Πάμε καμηλοπάρδαλη! Περιμένω πώς και πώς αυτή τη μέρα.

-Ε, βέβαια! Η Κυριακή είναι για ξεκούραση! Όλη την ημέρα μες στο δάσος δουλεύουμε, ψάχνουμε τροφή, κινδυνεύουμε. Δικαιούμαστε μια μέρα διασκέδασης!

- Θα έχει και ανθρώπους εκεί ; Τους φοβάμαι λίγο. Εσένα σε βλέπουν! Εμένα όμως μπορεί να με πατήσουν ή να με κλωτσήσουν, κι ούτε θα δώσουν σημασία!

- Μην ανησυχείς! Θα είμαι εγώ μαζί σου!

- Μα πρέπει να προστατεύω μόνος μου τον εαυτό μου! Δεν θα είσαι για πάντα μαζί μου καλή μου φίλη!

- Έλα, ήρθε το φορτηγό σκαντζόχοιρε, ανέβα.

- Ορίστε, είδες; Ξεχνάς το ύψος μου! Πώς θ΄ανεβώ;

- Έλα, σκαρφάλωσε πάνω μου.

- Είδες καμηλοπάρδαλη; Mια ζωή θα έχω την ανάγκη των άλλων.

- Όχι, δεν είναι έτσι σκαντζόχοιρε! Όλοι έχουμε ελαττώματα και προτερήματα. Εμείς οι ίδιοι πρέπει πρώτα απ΄ όλα να μην υποτιμάμε τον εαυτό μας.

- Έλα, πάμε! Ο οδηγός κορνάρει, για να φύγουμε!

- Α, τι ωραία που είναι εδώ σκαντζόχοιρε. Σου αρέσει;

- Ωραία είναι, αλλά έχει και ανθρώπους! Φοβάμαι πολύ!

- Έλα, μη φοβάσαι! Πάμε να διασκεδάσουμε! Έχουμε 2 ώρες περιθώριο.

- Καμηλοπάρδαλη, κοίτα πώς περπατάνε αυτά τα δυο κορίτσια, θα με πατήσουν.....αααα...!

- Λοιπόν, έλα ανέβα πάνω μου.

- Όχι, θα πρέπει να μάθω μόνος μου να προστατεύομαι.

- Πάμε εκεί κάτω. Έχει λιγότερο κόσμο σκαντζόχοιρε.

- Λοιπόν, καμηλοπάρδαλη ξέρεις τι σκέφτηκα; Κάθε μέρα θα βάζω ένα στόχο και θα τον πετυχαίνω. Δεν θα είναι κάτι άπιαστο. Ξεκινάω από τώρα. Θα περάσουμε μέσα απ΄ όλο αυτό τον κόσμο που έρχεται κατά πάνω μας. Εσένα σε βλέπουν, εμένα όχι. Θα προσπαθήσω να περάσω μόνος μου!

- Μπράβο σκαντζόχοιρε! Σε παραδέχομαι για τη δύναμη της ψυχής σου. Έλα, πάμε. Θα σταματήσουμε εκεί στη ρόδα!

- Τρέχουμε τώρα καμηλοπάρδαλη, τρέχουμε!

- Γιούπι, γιούχου, είμαι ο σκαντζόχοιρος, είμαι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος του εαυτού μου και στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και μόνο!

Η καμηλοπάρδαλη δεν πίστευε στ΄ αυτιά της.

Ένα κοριτσάκι κοίταζε με ενθουσιασμό και περιέργεια την πορεία του σκαντζόχοιρου!

Η καμηλοπάρδαλη είχε ήδη φτάσει στο στόχο τους! Σημασία είχε όμως πως και ο σκαντζόχοιρος έδινε το δικό του αγώνα, αφού είχε πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του!

Φτάνοντας, άκουσε ένα "μπράβο σκαντζόχοιρε" από την φίλη του την καμηλοπάρδαλη και ένα χειροκρότημα!

- Μα, ποιος χειροκροτεί, αναρωτήθηκε και γυρνώντας είδε το κοριτσάκι να τον χειροκροτεί με θαυμασμό.

-Μπαμπά, κοίτα ένας σκαντζόχοιρος! Θέλω να τον πάρω σπίτι για κατοικίδιο! Ξέρεις τι έκανε;

- Έλα Ελενίτσα μου, σκαντζόχοιρος είναι δεν είναι γατάκι ή σκυλάκι. Πού θα το βάλουμε;

- Μα μπαμπά, αυτός ο σκαντζόχοιρος έκανε κάτι επικίνδυνο. Πέρασε μέσα από όλους τους ανθρώπους με κίνδυνο να τον πατήσουν. Τον θέλω για τη δύναμη και την ευφυΐα του! Τον θέλω για παρέα και φίλο μου.

Η καμηλοπάρδαλη πάγωσε από αγωνία και φόβο! Ίσως να έπαιρναν τον φίλο της!

Ο πατέρας της Ελενίτσας προσπάθησε να την πείσει πως θα ήταν καλύτερο ένα άλλο κατοικίδιο.

Ο σκαντζόχοιρος, φοβισμένος κι εκείνος , κοίταξε την καμηλοπάρδαλη και έτρεξε προς στο μέρος της.

Το κοριτσάκι μπήκε στη ρόδα με τον πατέρα της και χάθηκε...

- Πάμε, είπε η καμηλοπάρδαλη στον σκαντζόχοιρο, κοίτα έχει τοξοβολία παρακάτω. Θέλω να δοκιμάσω την τύχη μου!

- Ναι, έλα πάμε, θα σκαρφαλώσω κι εγώ επάνω σου να βλέπω!

- Φυσικά! Αν κερδίσουμε, το βράδυ θα κεράσουμε όλα τα ζώα του δάσους 2 δέματα σανό! Χαχαχαχαχα.

- Θέλω να κάνω τοξοβολία, είπε η καμηλοπάρδαλη στον κύριο, που την κοιτούσε περίεργα.

- Τοξοβολία; Μα πώς; Εσείς είστε ζώο, όχι άνθρωπος!

- Ναι, τοξοβολία! Ποιο είναι το έπαθλο;

- Χαχαχαχαχα, το έπαθλο, ναι. ...

- Το έπαθλο είναι χρηματικό.

- Ωραία, λοιπόν θα παίξω.

- Βλέπω έχετε και βοηθό, χαχαχαχα.

- Αν κερδίσετε τα λεφτά σε ποιον από τους δυο θα τα δώσω; Στον σκαντζόχοιρο πάνω στα αγκάθια, ή σ' εσένα που δεν έχεις τσέπες;

Όλοι γέλασαν ειρωνικά!

Η καμηλοπάρδαλη και ο σκαντζόχοιρος κοιτάχτηκαν και με τη σιγουριά στην δύναμη του εαυτού τους, ξεκίνησαν. Είχαν 3 προσπάθειες. Όλοι είχαν μείνει ακίνητοι περιμένοντας.... 3..2..1...

- Γιούπι, χοροπήδησε ο σκαντζόχοιρος μόλις είδε την καμηλοπάρδαλη να πετυχαίνει το κέντρο!

- Αααααα, απίστευτο, αναφώνησαν όλοι όσοι ήταν μαζεμένοι εκεί! Ένα αγοράκι ζητωκραύγασε και ακούστηκε να λέει:

- Μπαμπά, θέλω να πάρουμε την καμηλοπάρδαλη στο σπίτι. Τι καλή που είναι!

- Πετράκο μου, η καμηλοπάρδαλη δεν είναι κατοικίδιο!

-Έλα μπαμπά, σε παρακαλώ!

- Λοιπόν, φεύγουμε είπε ο πατέρας του Πετράκου.

Η καμηλοπάρδαλη έσκυψε στοργικά προς το πρόσωπο του παιδιού κι έγειρε το κεφάλι της κοιτώντας το με τόση αγάπη που το παιδί άνοιξε τα χέρια του να την αγκαλιάσει. Μαζί και ο σκαντζόχοιρος κοιτούσαν στα μάτια το αγοράκι, που με τόση συμπόνια και αγάπη κοίταζε με τα υγρά ματάκια του τον πατέρα του, εκλιπαρώντας τον να πάρουν την καμηλοπάρδαλη!

Κάπως έτσι και βάζοντας τα χρήματα στο στόμα της καμηλοπάρδαλης ο κύριος, έφυγαν και πήγαν στο μαγικό χαλί, πάντα μαζί.

- Εδώ σκαντζόχοιρε νομίζω πως μόνο εσύ θα μπεις! Εγώ δεν θα τα καταφέρω. Μοιάζει με καράβι που πάει δεξιά και αριστερά και συνέχεια ανεβαίνει και κάνει κύκλους. Το ύψος μου δεν με βοηθάει σ΄αυτό!

- Όχι, όχι, μαζί σε όλα καμηλοπάρδαλη!

-Δεν θα μπορέσω σκαντζόχοιρέ μου. Πήγαινε εσύ! Εγώ θα σε περιμένω εδώ!

- Καμηλοπάρδαλη, σε παρακαλώ! Εγώ νόμιζα πως δεν μπορώ να τρέξω ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά το τόλμησα και τα κατάφερα!

- Μα εδώ είναι πρακτικό το θέμα! Θα πέσω λόγω ύψους! Δεν θα μπορώ να κρατηθώ! Θα κάτσω εδώ να σε παρακολουθώ!

- Εντάξει, αλλά εγώ θα σε ήθελα παρέα.

- Θα πάμε μετά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αφού κερδίσαμε στη σκοποβολή μάς αξίζει να παίξουμε και με τις παιχνιδομηχανές!

- Εντάξει, πάω τώρα, γιατί βλέπω ότι ξεκινάει.

-Ααααα, μαγικό χαλί χαχαχαχαχαχαχα..........

Ξαφνικά μια δυνατή κραυγή κι ένας πανικός διέκοψε τις χαρούμενες παιδικές φωνές! Τρόμαξε πολύ κι ο σκαντζόχοιρος με την καμηλοπάρδαλη!

Είχε ξεσπάσει πυρκαγιά!...

- "Τρέξε καμηλοπάρδαλη", φώναξε ο σκαντζόχοιρος, "τρέξε να σωθείς"!

- Όχι, είμαστε φίλοι! Πήδα πάνω μου! Θα σε πάρω στη πλάτη μου μέχρι έξω. Κοίτα πως τρέχει ο κόσμος. Θα σε πατήσουν!

- Τρέξε και μη με λογαριάζεις! Δεν μπορώ να βγω από εδώ!

Η καμηλοπάρδαλη πήδηξε επάνω στο μαγικό χαλί και καθώς σταματούσε, ο σκαντζόχοιρος αναποδογύρισε και τα καρφιά του μπήκαν μέσα στο μαγικό χαλί. Ανήμπορη η καμηλοπάρδαλη να τον βοηθήσει, έβγαζε κραυγές!

Μάταια! Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Μόνο 2 παιδάκια φώναξαν δυνατά στους γονείς τους να βοηθήσουν τον σκαντζόχοιρο και την καμηλοπάρδαλη, δεν βοήθησε κανείς...! Όλοι κοίταζαν να σώσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους!

Φτάνοντας στην έξοδο είδαν την πόρτα κλειστή! Κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να την ανοίξει! Εγκλωβισμένοι σχεδόν όλοι μέσα και η φωτιά να έχει περικυκλώσει τα πάντα!

Για καλή τύχη της καμηλοπάρδαλης και του σκαντζόχοιρου το μαγικό χαλί σταμάτησε. Έτσι ο σκαντζόχοιρος μπόρεσε με τη βοήθεια της μουσούδας της καμηλοπάρδαλης να ξανασταθεί κανονικά.

Ανέβηκε στη ράχη της κι έτρεξαν μαζί στην έξοδο. Πλήθος κόσμου στεκόταν πανικόβλητο και φωνάζοντας έσπρωχναν την πόρτα!

Η λύση δεν άργησε να δοθεί.

- Η καμηλοπάρδαλη είπε, ο Πετράκος, η καμηλοπάρδαλη, θα ανέβω πάνω της! Κοίτα πώς με κοιτάζει! Μ΄ αναγνώρισε, είπε στον μπαμπά του!

- Ο σκαντζόχοιρος, φώναξε η Ελενίτσα, ο σκαντζόχοιρος ίσως μπορεί να μας βοηθήσει, γιατί η πόρτα είναι κλειδωμένη!

- Ναι, είπε ο πατέρας της Ελενίτσας! Τα αγκάθια του είναι σκληρά! Μπορεί να μπουν σ' αυτή την τρύπα σαν κλειδί και να την ανοίξουν!

-Μπαμπά, μην του κάνεις κακό. Κοίτα πώς μας κοιτάζει!

- Όχι αγάπη μου, ξέρω!

Φτάνοντας, η καμηλοπάρδαλη έσκυψε στα γόνατα και μέχρι ν΄ ανοίξουν την πόρτα, έβγαζε έξω με το ύψος της τα παιδιά και όσους προλάβαινε έναν-έναν!

Τώρα κανείς δε γελούσε, τώρα όλοι πρόσεχαν τον σκαντζόχοιρο να μην τον πατήσουν.

Ο σκαντζόχοιρος με τα γερά του καρφιά άνοιξε την πόρτα!.

Έφτασε κι ένα πυροσβεστικό όχημα, που πρόφτασε ευτυχώς να σβήσει τη φωτιά εγκαίρως!

Χωρίς τη βοήθεια της καμηλοπάρδαλης και του σκαντζόχοιρου ίσως να μην είχαν προλάβει να σωθούν.

Η καμηλοπάρδαλη και ο σκαντζόχοιρος δυο ζώα τόσο διαφορετικά, όμως τόσο ίδια στο ένστικτο της βοήθειας!

Αυτό το μικρό θηλαστικό, που ονομάζεται σκαντζόχοιρος, μόνο του φτιάχνει το σπίτι του για το χειμώνα από φύλλα! Φοβόταν να περπατήσει ανάμεσα σε κόσμο κι έγινε ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος του εαυτού του, αντιμετωπίζοντας έναν μεγάλο κίνδυνο για όλους που είναι η φωτιά!

Η καμηλοπάρδαλη, το ψηλότερο θηλαστικό ζώο στον κόσμο που το ύψος της φτάνει στα 5,5 μέτρα, έδωσε τον εαυτό της για να σώσει τους ανθρώπους! Τους ανθρώπους που πριν από λίγη ώρα γελούσαν ειρωνικά μαζί της!

Μάθετε επίσης ότι αυτό το συναρπαστικό πλάσμα στην αρχαιότητα το αγαπούσαν πολύ για το ευχάριστο παρουσιαστικό της, καθώς επίσης για την ντροπαλή, ήρεμη και διόλου επιθετική συμπεριφορά της.

Δύο ζώα τόσο διαφορετικά και όμως με πολλά κοινά. Η εξωτερική εμφάνιση δεν καθορίζει το φίλο μας. Η καμηλοπάρδαλη και ο σκαντζόχοιρος δυο φίλοι που παρέμειναν μαζί για πάντα μέσα στο δάσος, φίλοι αληθινοί!

Τα πιο αθώα πλάσματα του κόσμου είναι τα ζώα και τα παιδιά! Μόνο η Ελενίτσα και ο Πετράκος διέκριναν την αγάπη και την αθωότητα αυτών των ζώων. Μόνο η καμηλοπάρδαλη και ο σκαντζόχοιρος διέκριναν την παιδική αθωότητα!

Ένστικτο; Ποιος ξέρει.......Όπως και να 'χει εμείς οι μεγάλοι μπερδευτήκαμε, μπερδευτήκαμε πολύ. Τα έχουμε μπερδέψει όλα στο μυαλό μας, ακόμα και την αγάπη!

Μόνο τα παιδιά δεν μπερδεύονται, μόνο εκείνα τα έχουν όλα ξεκάθαρα στο μυαλό τους, γι' αυτό και αγαπούν αθώα και αληθινά όπως τα ζώα!

Τα παιδιά, που πάνε στο λούνα-παρκ ξέρουν ακόμα και πού θα κοιτάξουν! Το μόνο που περιμένουν είναι να πραγματοποιήσουμε την ευχή τους!

Η μαμά έκλεισε το βιβλίο και βγήκε έξω στον κήπο. Η Ελενίτσα και ο Πετράκος κοίταξαν αριστερά σε μια τρύπα και είδαν τον σκαντζόχοιρο.

Οι γονείς τους είχαν μετακομίσει κοντά στο ζωολογικό αττικό πάρκο απ' τη μεριά που φαινόταν και η καμηλοπάρδαλη.



Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα γιατί.....

"Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και να είναι η ερώτηση" . Αντρέ Μπρετόν




Αθανασία Παπαδοπούλου 3-1-2021