Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Ελίνα, ποια εποχή διαλέγεις;


 Οι εποχές δεν είναι μόνο εποχές, είναι τρόπος ζωής. Το φθινόπωρο εμπεριέχει την έννοια της πτώσης. Πτώση της διάθεσης, πτώση των φύλλων, πτώση της θερμοκρασίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζουν το φθινόπωρο με την έναρξη, την επανεκκίνηση. Νέα σχολική χρονιά, προσαρμογή στη δουλειά.(Αυτά λένε οι ειδικοί.)


 Από εκεί που προχωράμε ξυπόλητοι στην άμμο τώρα βαδίζουμε με παπούτσια στην άσφαλτο. Οι περισσότεροι προσαρμοζόμαστε σε αυτό. Αν όμως ξαφνικά νιώσεις ότι μια φωνή σου φωνάζει μέσα σου τότε το καλοκαίρι δεν ήταν απλά διακοπές για εσένα. Ήταν ο εαυτός σου που κάτι φώναζε ότι πρέπει να αλλάξεις, να ξεπεράσεις και να χτίσεις. Να χτίσεις καινούργια όρια; Δεν ξέρω, ίσως, να κρατήσεις όμως τον αυθεντικό σου εαυτό ζωντανό, αληθινό και ακμαίο. Να γελάς και να κλαις με συγκεκριμένους ανθρώπους. Να ορίζεις εσύ τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Ξέρεις, υπάρχουν ορισμοί για τις εποχές. Άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης και της ανθοφορίας Καλοκαίρι, η εποχή της καρποφορίας και της συγκομιδής, Φθινόπωρο, η εποχή της ήπιας αποσύνθεσης και της θλίψης. Χειμώνας, η εποχή του "θανάτου" και της ανασυγκρότησης. Διάλεξε εποχή. Ή μήπως νομίζεις ότι σε έχει ήδη διαλέξει εκείνη. Κύκλο κάνουν οι εποχές, κύκλο και η ζωή. Γέννηση, ανάπτυξη, ωριμότητα, ολοκλήρωση. 
Ο Αριστοτέλης είχε πει «Η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής. Η γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή όλης της σοφίας.»

 Θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τον κύκλο. Φοβάσαι; Με μαθηματική ακρίβεια το καλοκαίρι θα ξανάρθει, οπότε δεν έχεις να φοβηθείς κάτι. Η φύση δεν φοβάται τον χειμώνα γιατί ξέρει πως η άνοιξη θα ξανάρθει. Και αυτό είναι τροφή για σκέψη. Έτσι και εσύ κάνε τον κύκλο σου και μη φοβάσαι.

Η ομορφιά κάθε εποχής βρίσκεται μέσα μας. Μη φοβάσαι που μισείς το φθινόπωρο, ανήκεις άλλωστε στη μεγαλύτερη κατηγορία ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Και επειδή δεν είμαι ειδικός να στο αναλύσω, θα σου πω με απλά λόγια ότι είναι μια διαταραχή της διάθεσης που οφείλεται στην μείωση της έκθεσής μας στον ήλιο. Πάρε λίγη βιταμίνη D και όλα οκ. χαχα..είδες; Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να βρίσκουμε πάντα κάτι χιουμοριστικό μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις, έτσι πάντα θα κερδίζουμε!
Και τώρα που είπα ήλιο. Εμένα φέτος με "διάλεξε" ο χειμώνας και με "τιμώρησε" το καλοκαίρι, (ξέρεις γιατί.) Αλλά για φαντάσου, για έναν περίεργο λόγο φθινοπώριασε χωρίς να χρειάζομαι ούτε καν βιταμίνη D.
Έλα, μπόρα είναι θα περάσει, μη σου πω πέρασε κιόλας. Να και το ουράνιο τόξο. Ξέρεις τι σημαίνει το ουράνιο τόξο; Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το ιώδες στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο. Για να γίνει αντιληπτό το ουράνιο τόξο από παρατηρητή θα πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του στον Ήλιο. (Εντάξει Ελίνα και αναγνώστες μου δεν την έγραψα εννοείται μόνη μου αυτή την επιστημονική ανάλυση, η πληροφορία είναι από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.).
 Βλέπεις, ακόμα και το ουράνιο τόξο "συνεργάζεται". Πρέπει να βρέξει για να βγει και να το θαυμάσουμε. Τελικά έχει σημασία να διαλέξουμε εποχή; 
 Έτσι όπως στάθηκα μπροστά στον καθρέφτη αναρωτήθηκα και μου έκανα μια ερώτηση:" Το κείμενο το έγραψες για την φίλη σου την Ελίνα  ή μιλούσες στον εαυτό σου"; Λίγα δευτερόλεπτα σκέψης και η απάντηση ήρθε μόνη της. 
 Μπόρα ήταν και πέρασε Ελίνα. Να μόλις βγήκε το ουράνιο τόξο. Βγήκα από το μπάνιο, και δεν χρειάστηκε να ξαναμιλήσω στον καθρέφτη. Στάθηκα μπροστά στο παράθυρο και δάκρυα ευτυχίας, ναι ευτυχίας έτρεξαν στα μαγουλάκια μου -που τελευταία φούσκωσαν αρκετά και αυτά-. Δεν ξέρω αν είναι άνοιξη, καλοκαίρι , φθινόπωρο ή χειμώνας, δεν διαλέγω εποχή και δεν θα αφήσω να με διαλέξει ούτε εκείνη. 
 Νιώθω ευτυχισμένη και αυτό το καλοκαίρι δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Θα καταρρίψω εγώ το μύθο της ψυχολογίας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να νιώθουμε μόνο στιγμές χαράς.
 Ελίνα, η ηλιόλουστη θαλασσινή εποχή πέρασε, κατέβασε μποτάκια και μπουφάν, είναι πλέον γεγονός το φθινόπωρο μπήκε. Σε λίγο θα έρθει και ο χειμώνας αλλά μη σε νοιάζει. Θα ανάψεις τζάκι που σου αρέσει. Κάθε εποχή με τη χάρη της.
 Μη μου πεις ότι ακόμα σκέφτεσαι ποια εποχή θα διαλέξεις. Ελίνα, κύκλος οι εποχές, κύκλος και η ζωή κι εμείς περαστικοί. Βάλε ζακέτα και αν σε στένεψαν τα περσυνά μποτάκια ακόμα καλύτερα, είναι που πλέον δεν χωράμε σε τίποτα στενό.
Υγεία και με το δεξί!

Καλό φθινόπωρο(αγαπημένη εποχή), Η φωτογραφία από τη Γιάλοβα,22:00

Tο διήγημα (μικρού μήκους) είναι αφιερωμένο στην φίλη μου την Ελίνα και σε όσους ταυτίστηκαν.

Αθανασία Παπαδοπούλου
5-9-2021