Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

 Καλά θα με διώξουν απ' τη δουλειά μου επειδή πέθανε ο πατέρας μου; Μια μέρα άδειας τους ζήτησα!...(Μια κοπέλα με μαύρα έτρεχε στο πεζοδρόμιο μιλώντας και κλαίγοντας στο κινητό).

Μαμά μαμά, ξέρεις τι ονειρεύτηκα εχθές το βράδυ; Μου είχες πάρει εκείνο το πόνυ στάβλος σπιτάκι και εγώ ήμουνα πολύ χαρούμενη!(Ένα παιδί 5 ετών κάνοντας κούνια στην παιδική χαρά με τη μαμά του.)

Γιατί μου φέρονται έτσι οι φίλοι μου; Γιατί με αποκλείουν απ' την παρέα τους; Το ξέρω, έχω δυσλεξία αλλά γιατί δεν μ' αφήνουν να ενταχθώ στη παρέα τους; Μπορείτε να με βοηθήσετε ;(Ένα αγόρι περίπου 15 ετών μιλάει σε ψυχολόγο 'η γραμμή υποστήριξης)

Μπαμπά τα παιδιά στο σχολείο με φωνάζουν φτωχό επειδή μένουμε σε κοντέινερ. Εμείς πότε θα έχουμε δικό μας σπίτι; ( Ένα παιδί του δημοτικού κάθεται σε ένα παγκάκι με τον πατέρα του. Μάλλον μόλις σχόλασε γιατί κρατάει την σχολική του τσάντα.)

Η Μερόπη έκοψε κοντά τα μαλλιά της, μάλλον λεσβία θα είναι! ( Μια ομάδα κοριτσιών περίπου 17 ετών με πλούσια μαλλιά και έντονο βάψιμο σε μια καφετέρια συζητάνε)

Η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι τώρα και εμείς είμαστε ακόμα στο δρόμο για τη δουλειά. Βαρέθηκα μ αυτή την κίνηση. Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια! ( Ένα αμάξι σταματημένο στο φανάρι και μέσα 3 κυρίες εξαντλημένες)

Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο Γιάννης ήταν ο οδηγός της μηχανής που σκοτώθηκε; Είχε πιεί; (Έξω απ' το νοσοκομείο 2 άτομα συζητούν για ένα σοβαρό τροχαίο που κόστισε τη ζωή ενός φίλου τους).

Τα ένσημα σας δεν συμπληρώνουν για σύνταξη, χρειάζεται να αγοράσετε πλασματικά και να δουλέψετε άλλα δύο χρόνια. (2 μεσήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας σε απόγνωση σε καφενείο συζητάνε για το τι τους είπε ο εργατολόγος που επισκέφτηκαν πριν 2 μέρες)

Πότε διαγνώστηκε; Μα, πριν 1 μήνα που την είδα ήταν μια χαρά! ( 2 φίλες λένε για μια άλλη φίλη τους για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, συντετριμμένες και τρομαγμένες).

Αν μου ξαναπείς να μην φάω τούρτα θα τρώω κάθε μέρα! Παρατάμε πια.(Μια μαμά βλέπει τυχαία το παιδί της σε ένα ζαχαροπλαστείο να τρώει τούρτα, κάτι που του το έχει απαγορεύσει).


Τον λογαριασμό τον πληρώνουν πάντα οι άντρες. Αν θέλετε να έχετε γυναίκα δίπλα σας να την πληρώνετε.( Μια κοκέτα μιλάει στο κινητό ,μάλλον με μια φίλη της έχοντας ύφος υπεροπτικό και κάπως ειρωνικό).

Κλείσε το internet θέλω να μιλήσουμε .Δεν καταλαβαίνεις ότι η σχέση μας περνάει κρίση;
(Ένα ζευγάρι σε μια καφετέρια που προσπαθεί ο ένας απ' τους δυο να σώσει μάλλον τη σχέση).


Δεν ξαναμπαίνω στο αμάξι σου, νύχτα το πήρες το δίπλωμα;(Μια γυναίκα κατεβαίνει έντρομη απ' το αμάξι καθώς ο κύριος δίπλα της γελάει).

Η Μαρία μου πήρε δώρο αυτά τα σκουλαρίκια χωρίς να έχω γιορτή ή γενέθλια, δεν είναι πολύ ωραία; ( 2 νεαρές κοπέλες έξω απ' τα Hondo's Center).

Πότε θα αποφασίσεις να βάψουμε το σπίτι; Κουράστηκα να ζούμε μέσα  σ' αυτή την υγρασία 4 χρόνια τώρα. Το παιδί δεν το σκέφτεσαι; (Νεαρό ζευγάρι συζητάει έντονα με την απογοήτευση να σκιαγραφείται και στων δυο τα πρόσωπα.)


Μια φορά και έναν καιρό μέσα σε ένα όμορφο δάσος ζούσε ένα αρκουδάκι που αγαπούσε όλα τα ζωάκια.( Μια μαμά προσπάθησε να απασχολήσει το μηνών παιδί της περιμένοντας σε μια ατέλειωτη ουρά δημόσιας υπηρεσίας.)

Η μαμά είπε πως το Σάββατο πρέπει να πάμε στο γάμο της ξαδέλφης μας. Βαριέμαι ρε συ πολύ.( 2 αδελφές συζητάνε για το πρόβλημα που τους απασχολεί).

Έχω κάνει 50 μπάνια φέτος, πολύ το ευχαριστήθηκα!( 2 φοιτήτριες κάθονται αγναντεύοντας την θάλασσα).

Μακάρι να ζούσε η μάνα μου, θα χαιρόταν τόσο πολύ που είμαι έγκυος!( Μια γυναίκα γύρω στα 40 ,σχεδόν ετοιμόγεννη μιλάει στο τηλέφωνο κλαίγοντας).

Θα ήθελα να μπορώ να βγαίνω από το σπίτι μου εύκολα. Θα ήθελα να περπατήσω στο πεζοδρόμιο. (Συζήτηση σε ένα καφέ ανάμεσα σε έναν παππού και το εγγόνι που έχασε τους γονείς του σε τροχαίο και είναι σε αμαξίδιο.)



Εσύ αν ήσουν ο εργοδότης της κοπέλας που έχασε τον πατέρα της πως θα το χειριζόσουνα;

Αν ήσουνα η μαμά του παιδιού με το πόνυ σκέφτεσαι πόση χαρά θα έπαιρνες;

Αν ήσουνα ο ειδικός στην άλλη γραμμή τι θα απαντούσες στον 15χρονο;

Αν ήσουνα ο πατέρας του φτωχού παιδιού, τι θα του έλεγες;

Αν ήσουνα στην ομάδα των κοριτσιών που είπαν την Μερόπη λεσβία ,θα ήσουν ίσως μια απ' αυτές που θα διαφωνούσαν;

Τι θα μπορούσες να πεις σε αυτές τις 3 κυρίες που γυρίζουν εξουθενωμένες απ' τη δουλειά τους;

Τι θα έλεγες στο άτομο έξω απ' το νοσοκομείο που απαρηγόρητο κλαίει για τον χαμό του φίλου της;

Τι θα μπορούσες να πεις στους 2 κυρίους που δεν φτάνουν τα ένσημα τους για να συνταξιοδοτηθούν ;

Τι θα μπορούσαν να πουν οι 2 φίλες στη φίλη τους με την σοβαρή πάθηση;

Τι θα λέγατε στη μαμά του παιδιού που του έχει απαγορεύσει να τρώει τούρτες;

Τι θα λέγατε στην κυρία που ισχυρίζεται πως οι άντρες αν θέλουν να έχουν γυναίκα πρέπει να την πληρώνουν!

Τι θα λέγατε σε αυτόν που αγνοεί το άλλο άτομο που θέλει να μιλήσει για τη σχέση τους;

Τι θα λέγατε στον κύριο που ανάγκασε την γυναίκα άρον άρον με την κακή οδήγηση του να κατέβει απ' το αμάξι;

Εσείς θα χαιρόσασταν πραγματικά αν η φίλη σας σας έδειχνε τα ωραία σκουλαρίκια που της πήρε η κοινή τους φίλη;

Αν ήσουν ο άντρας της οικογένειας τι θα απαντούσες για το βάψιμο λόγω της υγρασίας;

Εσύ θα παραχωρούσες τη θέση σου στην κυρία με το βρέφος στο δημόσιο;

Εσύ ,όταν βαριέσαι να πας σε ένα κοινωνικό γεγονός πηγαίνεις, βρίσκεις μια δικαιολογία ή λες την αλήθεια;

Εσύ έκανες 50 μπάνια φέτος;

Εσύ που έχεις και τους δυο γονείς εν ζωή χαίρεσαι;

Τι θα έλεγες σε αυτό το παιδί στο αμαξίδιο;


Τελικά υπάρχει ποιότητα στον άνθρωπο; Η απάντηση είναι αυτό το  "μπορείς να καταλάβεις την ποιότητα ενός ανθρώπου αν παρατηρήσεις πως συμπεριφέρεται σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα να του προσφέρουν!

 Υπάρχει ενσυναίσθηση; Συναισθηματικά ταυτίζεσαι με την ψυχική κατάσταση του άλλου ατόμου; Η ύπαρξη ενσυναίσθησης μειώνει την "απόσταση" στους ανθρώπους και τους φέρνει πιο κοντά! 

Λέμε την αλήθεια; Θέλει θάρρος να πεις πρώτα στον εαυτό σου την αλήθεια!

Όσοι έχουν κάποιο σωματικό, ψυχικό ή πνευματικό έλλειμα γιατί να δυσκολεύονται να επιβιώσουν στον τόπο που ζουν;
Γιατί αποκλείουν το παιδί στο αναπηρικό αμαξίδιο; Και το φτωχό παιδί στο κοντέινερ; Το παιδί που είναι 15 χρονών τι θα κάνει; Το στίγμα και οι προκαταλήψεις δεν δίνουν ίσες ευκαιρίες
Όλοι οι άνθρωποι όμως έχουν ίσα δικαιώματα. Η ύπαρξη του κοινωνικού αποκλεισμού παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα !

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία για την υγεία ! Συμφωνείς;

"Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει". Η λέξη καταπίεση δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε καν στο λεξικό! Η καταπίεση γενικότερα των αρνητικών συναισθημάτων οδηγεί σε νευρώσεις και ψυχοσωματικές ασθένειες!  Καμιά φορά παίζει ρόλο και ο τρόπος, όχι τόσο το τι λέμε αλλά πως το λέμε!

Ευτυχώς που υπήρχαν και αυτές οι φοιτήτριες σήμερα με τα 50 μπάνια και το παιδάκι που ονειρεύτηκε το πόνυ, αλλιώς θα με έπιανε απογοήτευση. Τελικά τον κόσμο μπορούμε να τον αλλάξουμε; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι Τον μικρό μας κόσμο μπορούμε όμως. Την οικογένεια, τους φίλους. Ας ξεκινήσουμε απ΄ εκεί. Αρκεί να ξεκινήσουμε!



Περπατώντας απ' τη μια άκρη του παραλιακού δρόμου έως το τέρμα πολλά θα ακούσεις, πολλά θα δεις, πολλά θα νιώσεις μα πιο πολλά θα διδαχτείς! 
Εσύ σήμερα το πρωί τι σκεφτόσουνα; 



Αθανασία Παπαδοπούλου
Ρέθυμνο 16-11-2023