Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Κάτω οι μάσκες

 -Αντρέα, βάλε μάσκα και σήκω να πάμε σούπερ-μάρκετ.

-Άσε μας ρε Έφη με τη μάσκα, βαρέθηκα. Γιατί, τι θα πάθω αν δεν την φορέσω;

-Αντρέα, τελείωνε, δεν έχω καμία όρεξη μεσημεριάτικα για συζήτηση. Αν δεν θες να βάλεις πάρε και 150 ευρώ extra!

-Με ζάλισες. Λοιπόν, θα πάρω μια μάσκα αποκριάτικη που έχω που πιάνει όλο το πρόσωπο και αν με ρωτήσουν "τι είναι αυτό κύριε", ξέρεις τι θα τους πω; Μάσκα αποκριάτικη, ίδια με αυτές που μας βάζετε να φοράμε τώρα, χαχαχα.

- Που τι βρίσκεις την όρεξη και το αστείο ρε συ Αντρέα δεν μπορώ να καταλάβω, πραγματικά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας λέει πως η μάσκα μας προστατεύει και πως αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού.

-Ουφ, λοιπόν πάμε να ξεμπερδεύουμε, εγώ μάσκα δεν βάζω.

- Αντρέα φτάσαμε,λοιπόν βάλε τη μάσκα να μην έχουμε παρατράγουδα. Δεν θα σε αφήσουν να μπεις να το ξέρεις.

-Εγώ πήρα την αποκριάτικη,κανείς δεν θα τολμήσει να μου πει τίποτα και όποιος μου πει σου είπα τι θα του απαντήσω.

- Μα τι ρεζιλίκια είναι αυτά, πας καλά άνθρωπε μου; Κάτσε στο αμάξι, δεν θα γίνω εγώ ρεζίλι για τις δικές σου τις βλακείες.

- Έρχομαι, εσύ κάνε ότι δεν με ξέρεις, μην ασχολείσαι μαζί μου.

- Συγγνώμη κύριε, δεν επιτρέπετε η είσοδος χωρίς μάσκα.

-Μα μάσκα φοράω, δεν καταλαβαίνω τι εννοείται.

- Σας παρακαλώ κύριε, μάσκα χειρουργική όχι αποκριάτικη.

-Μάσκα χειρουργική φοράνε στο χειρουργείο, όχι στο σούπερ μάρκετ.

-Θα φωνάξω τον security,απαγορεύεται να περάσετε έτσι.

-Φώναξε και τον Πάπα της Ρώμης, μάσκα ονομάζεται η μία, μάσκα και η άλλη. Μάλλον υστερείς σε γνώσεις για την έννοια της μάσκας, οπότε καλύτερα μη φωνάξεις κανέναν και γίνεις ρεζίλι.

-Σας παρακαλώ πολύ να μου μιλάτε ποιο ωραία, ντροπή σας!

- Θέλετε να ακούσετε μια ιστορία πριν φωνάξετε τον security; Αλλιώς αν θέλετε μπορεί να έρθει και ο security να ακούσει και εκείνος την ιστορία μαζί σας. Πιστέψτε με είναι πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

-Μα εδώ είναι ο χώρος εργασίας μου, δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

-Μπορούμε να πάμε κάπου έξω αν θέλετε το βράδυ, για ένα ποτό και να ακούσετε την ενδιαφέρουσα ιστορία.

- Μα τι λέτε κύριε..

- Αντρέα με λένε...εσάς;

- Αγνή...

-Αγνή, όνομα και πράγμα...είστε όντως τόσο αγνή όσο φαίνεστε;

- Κύριε Αντρέα...

-Τι κύριε βρε Αγνή, πες μου μόνο ένα ναι ή ένα όχι, για να ξέρω αν πέτυχα ή απέτυχα.

- Αντρέα, εγώ...

- Ραντεβού στο καφέ pillow στις 9. Θα σε περιμένω Αγνή, χωρίς μάσκα.

- Συγγνώμη κοπέλα μου, έλα τελείωσα με τα ψώνια,θα βοηθήσεις;

-Έρχομαι, προχώρα...Αγνή...9...στο pillow...θα περιμένω, χωρίς μάσκα...

-Τι ακριβώς έλεγες με την κοπέλα θες να μου πεις;

- Τι εννοείς; Αναλύαμε για τις μάσκες.

-Θα με βοηθήσεις να απολυμάνουμε τα πράγματα;

- Βαριέμαι Έφη...

- Για συζητήσεις με τις πιτσιρίκες δεν βαριέσαι όμως,ε;

- Όχι,δεν βαριέμαι...

-Λοιπόν, πάω να ξαπλώσω.

- Αλίμονο, κουράστηκες πάλι σήμερα...Το βράδυ μου είπε η Νάνσυ με το Κώστα να βγούμε θες;

-Eεε....θα βγω με τον Βασίλη κάτι θέλει να μου πει. Κανόνισε το αύριο που είναι Παρασκευή μωρό μου να πάμε και για φαι.

-Μπα;...μωρό μου; Και για φαι; Ύποπτες λέξεις....

- Είδες, με τίποτα δεν είσαι ευχαριστημένη. Λοιπόν, πάω για ύπνο κάνε ότι θες...



Ώρα 21:00.



-Αγνή; Α,στην ώρα του το κορίτσι, μπράβο.

-Καλησπέρα Αντρέα, τι κάνεις;

-Χαλάρωσε Αγνή, δεν είμαι ο Πάπας της Ρώμης. Έλα πάμε μέσα στο μαγαζί, για έναν καφέ βγήκαμε,δεν δαγκώνω.

-Μπορεί να δαγκώνω όμως εγώ.

-Ορίστε; χαχαχα...είσαι αστεία. Αν όντως δαγκώνεις, αυτό θέλω να το ζήσω. Δεν μου έχει ξανά τύχει τέτοια περίπτωση.

-Δεν σου έχει ξανά τύχει τέτοια περίπτωση; Μάλιστα, άρα κυνηγάς περιπτώσεις,χμμ....και ότι κάτσει;

-Βρε Αγνούλα, και δεν στο είχα...

-Καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν. Εσύ φοράς μάσκα στη γυναίκα σου και αποκριάτικη και απ όλα και δεν την αποχωρίζεσαι όπως βλέπω, ούτε τη μάσκα, ούτε τη γυναίκα σου,βολεύεσαι.. Βγαίνεις με τη μια και με την άλλη, κάνεις ότι θες και η ζωή συνεχίζεται...

-Χαχαχαχα...Εντάξει είσαι φοβερή! Εσύ δεν φοράς μάσκα; Όταν μπήκα στο σούπερ-μάρκετ μάσκα δεν φορούσες; Δεν επέμενες πώς αν δεν φορέσω μάσκα θα με διώξει ο security; Και τώρα, όλα αυτά τα αναιρείς. Δεν παίζεις τίμιο παιχνίδι, α, όλα και όλα, για να λέμε και τα πράγματα όπως έχουν.

-Αντρέα, άσε τις διπλωματικές απαντήσεις και πέρνα στο δια ταύτα. Τι θες από εμένα παντρεμένος άνθρωπος!

-Τι θέλω;...εσύ γιατί βγήκες με παντρεμένο άνθρωπο; Τι θέλει μια τόσο νέα κοπέλα λοιπόν με έναν παντρεμένο σε αυτή τη ρομαντική καφετέρια στις 9 το βράδυ; Αν είσαι τόσο ειλικρινής λοιπόν ρίξε τη μάσκα και πες μου. Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι κάτι μου κρύβεις και μάλλον μάσκα φοράς εσύ και όχι εγώ. Μη σου πω ότι η μάσκα έχει ενσωματωθεί και με το πρόσωπό σου.

-Λοιπόν πρέπει να φύγω πέρασε η ώρα.

-Ήμουνα σίγουρος Αγνή, κάτσε μην ανησυχείς θα αλλάξουμε συζήτηση αν αυτό σε κάνει και αισθάνεσαι άσχημα,μη φύγεις, σε παρακαλώ...

-Δεν μ ενδιαφέρει να συζητήσω μαζί σας. Λυπάμαι, δικό μου το λάθος. Καλό βράδυ.

-Αγνή, σε παρακαλώ μη φύγεις. Μου είσαι τόσο συμπαθητική. Πρώτη φορά συναντιέμαι με γυναίκα που δεν φοράει μάσκα...Κάτσε, θα σου πω και την ιστορία της μάσκας, την ξέρεις;....Κάτσε Αγνή ...

-Γιατί υπάρχει ιστορία για τη μάσκα;

-Η μάσκα λοιπόν γεννήθηκε από την έμφυτη ανάγκη της αλλαγής προσωπικότητας και σε κάθε περίπτωση είχε να κάνει με την κάλυψη της ταυτότητας ενός ατόμου και της προβολής προς τα έξω κάποιου άλλου. Σε μεταφυσικό επίπεδο η μάσκα στοχεύει στην επικοινωνία του θανόντα. Στην Αίγυπτο συγκεκριμένα, αποτελεί οδηγό επιστροφής του πνεύματος στο μουμιοποιημένο σώμα.

-Λοιπόν, πάω να φύγω. Δεν καταλαβαίνω, τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ στο pillow στις 9 το βράδυ εγώ και εσύ, να πούμε την ιστορία της μάσκας; Kαι ξαναρωτάω, τι θες από μένα;

-Λοιπόν, ωραία, θέλω ότι και εσύ που βρίσκεσαι εδώ μαζί με τον παντρεμένο στις 9 το βράδυ. Μου αρέσεις, με εντυπωσίασες απ την πρώτη στιγμή που σε είδα. Σε γουστάρω, θέλω να περάσουμε καλά.

-Να περάσουμε καλά; Και τι είμαι εγώ, ένα παιχνιδάκι για παιδάκια που μετά από λίγη ώρα το βαριούνται και το πετάνε στη γωνία και μετά πιάνουν το επόμενο; Πες μου σε παρακαλώ, ποιο νούμερο είμαι το 3, το 4,ποιο; Πολύ κάθισα, θέλω να πληρώσω και να φύγω.

-Αγνή, η μάσκα έχει ενσωματωθεί το ξέρεις ε; Κοιτάζω τώρα και το πορτοφόλι σου-και πολύ θα σε παρακαλούσα να το βάλεις στη θέση του γιατί οι άντρες πληρώνουν,- το κοιτάω όμως και μου δημιουργείτε και μια απορία.

Πρώτη φορά βλέπω γυναίκα να κυκλοφορεί με πορτοφόλι που να έχει επάνω έναν κάκτο και να γράφει “don't touch me” !

-Καλό βράδυ Αντρέα.

Πέρασαν μήνες και η Αγνή και ο Αντρέας δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ. Η Αγνή διορίστηκε σε ένα σχολείο στη Λήμνο. Εγκατέλειψε την Αθήνα και ξεκίνησε τη νέα της ζωή στο νησί.

Ο Αντρέας έψαξε απεγνωσμένα να την βρει αλλά μάταια. Πολλά χρόνια μετά έμαθε τυχαία για τον διορισμό της στη Λήμνο! Ο Αντρέας, ο δον ζουάν, με την μάσκα την αποκριάτικη, που τσιλιμπούρδιζε με την μια και την άλλη, που ήταν ότι κάτσει μωρέ καλά να περνάμε, αυτός ο Αντρέας λοιπόν, ένα όμορφο καλοκαιρινό και ηλιόλουστο πρωινό εγκατέλειψε τα πάντα και πήγε να βρει την Αγνή.

Την Αγνή, που ήταν ότι ποιο αληθινό είχε γνωρίσει. Μα πότε πρόλαβε να βγάλει αυτό το συμπέρασμα....μέσα σε ένα βράδυ, σε ένα καφέ, που δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν σχεδόν μια ολοκληρωμένη συζήτηση!

Και όμως ο Αντρέας πίστεψε στο άλλο του μισό, ήταν η αύρα της αυτό που τον έπεισε και η αλήθεια που ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.

Ο Αντρέας έφτασε στο νησί, φαντάστηκε πως δεν ήταν δύσκολο να την βρει. Πήρε ένα ταξί και ρώτησε για το δημοτικό του νησιού. Στη διαδρομή ένα φορτηγό ανατράπηκε και συγκρούστηκε με το ταξί. Ο Αντρέας βρέθηκε στο νοσοκομείο. Άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους. Η ταυτότητα του οδήγησε στο να βρουν την γυναίκα του η οποία αρνήθηκε να βοηθήσει.

Η Αγνή αγνοούσε παντελώς ότι ο Αντρέας είχε επισκεφτεί το νησί με σκοπό να τη βρει. Στο νοσοκομείο επικράτησε μια αναστάτωση στο ποιον θα ειδοποιήσουν.

Το πρόσωπό του είχε γίνει μια άμορφη μάζα από τα πολλαπλά χτυπήματα. Ήταν θαύμα και που ζούσε. Ήταν σαν να φορούσε μάσκα ενός τέρατος.Πέρασαν μήνες και ο Αντρέας έμεινε στο νοσοκομείο της Λήμνου απομονωμένος απ τα πάντα.



Κάποια μέρα η Αγνή βρέθηκε εκεί για κάποιες τυπικές εξετάσεις. Ήταν η μέρα που μετέφεραν τον Αντρέα σε κανονικό δωμάτιο. Οι εξετάσεις την παρέπεμψαν σε εισαγωγή. Χαμηλός αιματοκρίτης, ζάλη, αστάθεια. Από το πουθενά η Αγνή χωρίς κανέναν συγγενή βρέθηκε να χρειαστεί να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Πέρασαν μερικές μέρες και καθώς προσπάθησε να σηκωθεί απ το κρεβάτι παραπάτησε και έπεσε με το πρόσωπο κάτω. Οι γιατροί την βρήκαν με σπασμένη μύτη μέσα στα αίματα σε κατάσταση σοκ να κλαίει ασταμάτητα. Την Αγνή την γνώριζαν στο νησί λόγω της ιδιότητάς της και οι γιατροί ενημέρωσαν αμέσως τον διευθυντή του σχολείου γιατί θα χρειαζόταν εγχείρηση στο πρόσωπο και θα έπρεπε να έχουν αίμα.



Όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν και να δώσουν αίμα. Η Αγνή χρειάστηκε να κάνει πλαστική και στη μύτη και σε μια ουλή που της προκλήθηκε απ το πέσιμο εκείνη τη μέρα. Πέρασαν κάποιες εβδομάδες και ο Αντρέας και η Αγνή παρέμειναν στο νοσοκομείο χωρίς να γνωρίζει ο ένας την ύπαρξη του άλλου.

Κάποιο πρωινό χρειάστηκε να μεταφερθούν για μια τυπική εξέταση και βρέθηκαν σχεδόν δίπλα δίπλα με πρόσωπα αγνώριστα και οι δυο. Είχαν τις αισθήσεις τους όμως αλλά ήταν σαν να φορούσαν μάσκα. Τα πρόσωπά τους ήταν αλλαγμένα. Ιδιαίτερα του Αντρέα.

Κοιτάχτηκαν προς στιγμή αλλά δεν αναγνώρισε ο ένας τον άλλον. Μα πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Αγνή κάτω απ το μαξιλάρι της όμως είχε εκείνο το απαίσιο πορτοφόλι με τον κάκτο και όπως γύρισε το σώμα της αυτό έπεσε στο πάτωμα. Ο Αντρέας δεν πίστευε αυτό που έβλεπε.

-Αγνή!

-Ποιος είσαι;

-Το πορτοφόλι με τον κάκτο,απίστευτο, Αγνή να σου πω την ιστορία της μάσκας;

-Αντρέα, μα αποκλείεται,δεν είναι δυνατόν, είσαι αγνώριστος, τι σου συνέβη; Πως βρέθηκες εδώ;

-Αγνή, ήρθα να σε δω, ήρθα να σε βρω και να ζήσουμε για πάντα μαζί. Έφτασα στο νησί πριν 5 μήνες περίπου αλλά είχα ένα τροχαίο. Το πρόσωπό μου Αγνή δεν είναι το ίδιο, είναι σαν να φοράω μάσκα. Ακόμα δεν το έχω δει. Μα και το δικό σου, δεν σε γνώρισα!

Είδα το πορτοφόλι σου που έπεσε και από εκεί κατάλαβα ποια είσαι! Καλά ρε συ Αγνή, ακόμα το πορτοφόλι με τον κάκτο έχεις;



-Αντρέα, Αντρέα, θα πάμε σούπερ-μάρκετ; ....Ξύπνα,καλέ....βάλε μάσκα και πάμε σούπερ-μάρκετ..... Αντρέα, δεν ακούς;....ξύπνα λέμε!

-Σούπερ μάρκετ; Που είμαι; Έφη, τι κάνεις εδώ ;

-Καλό και αυτό! Τι κάνει η γυναίκα σου μέσα στο σπίτι σας; Περιμένεις και απάντηση θες να μου πεις τώρα ;

-Σηκώνομαι, πάμε αμέσως σούπερ -μάρκετ.

-Μπα, τι προθυμία είναι αυτή!

-Θέλω μάσκα, που έχεις;

-Περίεργα μου τα λες πάλι. Όχι μόνο διάθεση για σούπερ-μάρκετ αλλά και μάσκα! Μωρέ μπράβο!Ορίστε και μάσκα.



Μη μου πείτε ότι πιστέψατε πως ο Αντρέας πήγε σούπερ -μάρκετ και είδε την Αγνή και την ερωτεύτηκε και βγήκαν στο pillow στις 9 το βράδυ και η Αγνή είχε ένα πορτοφόλι με κάκτο που έλεγε don"t touch me και μετά δεν ξανασυναντήθηκαν και ξανά βρέθηκαν στη Λήμνο ύστερα απ τις περιπέτειες με τα τροχαία και μπλα ,μπλα;.....

Αυτά γίνονται μόνο στα παραμύθια.

Η αλήθεια της συνέχειας είναι αυτή λοιπόν. Ο Αντρέας ζει με την Έφη τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά του σε ένα προάστιο της Αθήνας. Κατά καιρούς ναι έχει τύχει να γνωρίσει διάφορες γιατί και οι...παντρεμένοι έχουν ψυχή, αλλά δεν θα χαλάσει και το γάμο του.

Πότε δεν χαλάμε το γάμο μας για άλλη γυναίκα,(κοινώς γκόμενα).Κοιτάμε να περνάμε καλά και φοράμε ανελλιπώς τη μάσκα....Καθόμαστε εκεί, στη μιζέρια μας και μετράμε νούμερα, σήμερα η Κατερίνα, αύριο η Μαρία, μεθαύριο η Ελένη.

Και αν καμιά φορά βρούμε καμιά Αγνή, λέμε στον εαυτό μας αποκλείεται δεν μπορεί να βρήκα την τέλεια γυναικά.

Μα προφανώς δεν την βρήκες, έχει και αυτή ελαττώματα, φοράει και αυτή πιθανόν μάσκα.

Και όταν φτάνει στο σημείο να αποφασίσει να ρίξει τη μάσκα κάποια μέρα, βλέπει ότι δεν γίνεται γιατί ξέρει πολύ καλά πως η μάσκα της ταιριάζει. Έχει μάθει να ζει μ αυτή περιμένοντας το μαγικό ραβδί ή την ιστορία που διαβάσατε παραπάνω.

Αντρέα, “ξύπνα”, βγάλε τη μάσκα, πάρε την Αγνή πέτα της το πορτοφόλι με τον κάκτο και ζήστε απλά και αληθινά. Η παντοτινή αγάπη υπάρχει,μόνο που δεν την ζουν όλοι.

Εσείς πιστεύετε στη παντοτινή αγάπη; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάπου στο κόσμο το άλλο σας μισό; Εγώ, με κάτω τη μάσκα θα σας απαντήσω με το παρακάτω.

Η αγάπη είναι παντοτινή . Η μορφή της μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι η ουσία της.”Βίνσεντ Βαν Γκόγκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου