Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Φωτογραφική μηχανή

 

-Αλέκο, θες να πάμε εκδρομή στη Πράγα; Λένε ότι είναι πολύ ωραία.

-Ανθή, μήπως εννοείς Πάργα;

-Όχι ρε συ Αλέκο Πράγα, Πρά-γα,πρωτεύουσα της Τσεχίας.

-Εντάξει το κορίτσι μου ξέρει και την πρωτεύουσα της Πράγας. Μπορώ να σου χαλάσω εγώ χατήρι;

-Αστειάκια...χαχαχα...Άκου να δεις Αλέκο τι σκέφτηκα. Λέω αρχικά να πάμε με τρένο 1536 km είναι, Αθήνα -Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι-Βουδαπέστη-Πράγα.

-Τι; Με τρένο; Πλάκα μου κάνεις;

-Περίμενε βρε παπατρέχα να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Λοιπόν, θα πάμε αεροπορικώς βρήκα και εισιτήρια σε πολύ καλή τιμή.

-Οπότε ήσουνα σίγουρη ότι θα πάμε ε; Πονηρούλα...

-Αφού ξέρω, δεν μου χαλάς χατήρι αγαπουλίνο μου...

Λοιπόν, θα επισκεφτούμε το κάστρο της Πράγας,τη γέφυρα του Καρόλου και την υπέροχη πλατεία της Παλιάς Πόλης. Α, το ήξερες ότι η Πράγα έχει και ζωολογικό κήπο;

-Ανθή, βλέπω ότι τα έχεις οργανώσει καλά στο μυαλό σου τα αξιοθέατα και τα σχετικά. 

 Που θα μείνουμε και τι θα τρώμε μήπως έκανες τον κόπο να δεις;'Η θα περιπλανιόμαστε σαν τους τουρίστες με τα μπαγκάζια δεξιά και αριστερά;

-Για να δεις λοιπόν ότι το γυναικάκι σου όλα τα σκέφτεται.Θα μείνουμε στο hotel Certovka. Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων μας θα φάμε Brunch με chlebicek. Είναι ανοιχτό σάντουιτς με ζαμπόν,πατατοσαλάτα και βάζεις και ότι άλλο θες. 

Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι η Πράγα φημίζεται για τις σούπες της.Κάτσε ρε συ Ανθή, με σούπες και σάντουιτς θα τη βγάλουμε; Δίαιτα κάνουμε; Κάνα κρεατικό δεν... παράγει η Πράγα;

-Αμάν βρε Αλέκο, το νου σου στο φαι. 

-Και που θες να είναι; Στα αξιοθέατα; Ανθή, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει....Πως θες να γυρίζω στους ζωολογικούς κήπους, τις γέφυρες και τα κάστρα;

-Επειδή λοιπόν το ήξερα ότι θα το πεις, να σου πω ότι η Πράγα φημίζεται και για τα λουκάνικα ,οπότε πίνοντας μπύρα Pilsner θα φάμε και ποικιλία κρεατικών με λουκάνικα.

-Μου άνοιξες την όρεξη...Πότε θα κλείσουμε;

-Πετάμε αύριο!

-Βρε σουσουράδα, πότε πρόλαβες και τα κανόνισες; Τι γυναίκα έχω εγώ;

-Αφού είμαστε και οι δύο σε άδεια και βρήκα φθηνά εισιτήρια, είπα,μια ζωή την έχουμε, πάμε τώρα που μπορούμε, δεν ξέρεις τι μας ξημερώνει.Να και οι βαλίτσες, έτοιμα όλα!

-Μ αφήνεις έκπληκτο για άλλη μια φορά Ανθούλα. Σ ευχαριστώ που υπάρχεις στη ζωή μου.

-Έλα, άσε τις γλύκες και τα γλειψίματα, 2 χρόνια παντρεμένοι, φρέσκοι-φρέσκοι είμαστε, σε λίγα χρόνια να δω τι θα λέμε.

-Τα ίδια, στο υπόσχομαι.

-Ξέρεις ότι η Πράγα είναι η πατρίδα του Φράντς Κάφκα; Ξέρεις τι είχε πει ε;“Η Πράγα δεν σ αφήνει να φύγεις”.

-Ωχ, Ανθή, πολύ την έχεις μελετήσει την Πράγα όπως βλέπω και η φαντασία σου καλπάζει. Μήπως να δω αν έχεις κόψει και εισιτήρια επιστροφής;

-Χαχαχαχα....λες; Μη μου βάζεις ιδέες!Τι καλά που θα ήταν να μέναμε όμως λίγο καιρό εκεί!

-Εμ, δεν σου λέω εγώ; Να δω και τα εισιτήρια επιστροφής;

-Έλα που δεν πιστεύεις ,ορίστε, 5 μερούλες, 30/8-3/9. Εντάξει τώρα;

-Ξέρω και εγώ,ικανή σε έχω. Εδώ έχεις μελετήσει τα φαγητά και τις σπεσιαλιτέ της Πράγας. Σε φοβήθηκε το μάτι μου.

-Χαχαχα,έτσι να με φοβάσαι.

Την επομένη,στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.Αναχώρηση,πτήση 354PRG από Αθήνα για Πράγα.

-Τι ωραία Αλέκο μου,σε 2 ώρες και 35 λεπτά θα είμαστε στη μαγευτική Πράγα.

-Ναι,πολύ ωραία, τελικά είχες δίκιο, το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι! -Αλέκο, δεν μπορείς να φανταστείς τι ξέχασα.

-Ωχ, Ανθή με τρομάζεις! Τι ξέχασες;

-Τα κινητά μας Αλέκο. Τα άφησα πάνω στο κομοδίνο πήρα τους φορτιστές και τα ξέχασα.

-Ρε συ Ανθή, πω πω ,και τώρα τι θα κάνουμε; Πώς θα επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας;Τι ατυχία, τι να κάνουμε, να γυρίσουμε πίσω;

-Μα τι λες, απογειωνόμαστε σε λίγα λεπτά.Έλα ,ας είμαστε ψύχραιμοι, θα ζήσουμε 5 μέρες χωρίς κινητά. Όταν φτάσουμε θα πάρεις εσύ τη μάνα σου και εγώ τη δική μου στο σταθερό, θα τους πούμε ότι ξεχάσαμε τα κινητά μας και θα περάσουμε 5 υπέροχες μέρες στη Πράγα, μακριά από όλους και απ' όλα!

-Ανθή, αρχίζω και πιστεύω ότι το έκανες επίτηδες. Σκέφτηκες, ότι ούτε μια φωτογραφία δεν θα βγάλουμε;

-Α, κοίτα, ξέρεις, εγώ είμαι παραδοσιακός τύπος, πήρα τη φωτογραφική μηχανή μαζί μου.

-Τώρα πείστηκα ότι επίτηδες άφησες τα κινητά.

-Όχι, όχι, μα γιατί να το κάνω αυτό; Ξέρω πολύ καλά ότι παρότι είσαι σε άδεια μπορεί να σε χρειάζονται από τη δουλειά σου και να σε πάρουν.

-Μόνη σου μαρτυράς την αλήθεια Ανθή. Τέλος πάντων, τώρα τελείωσε το θέμα, κινητά τέλος για 5 μέρες.

Η Ανθή γέλασε κρυφά και τα μαγουλάκια της κοκκίνησαν. Ο Αλέκος την είδε, αλλά τι άλλο να πει!

Οι 2 ώρες και 35 λεπτά πέρασαν γρήγορα. Έφτασαν Τσεχία. Ενημέρωσαν και τους δικούς τους σχετικά με τα κινητά και οι 5 υπέροχες μέρες στη Πράγα μόλις ξεκίνησαν.Πήγαν σε όλα τα αξιοθέατα, δοκίμασαν όλα τα φαγητά που είχε δει η Ανθή, έμειναν στο υπέροχο ξενοδοχείο δίπλα από τη γέφυρα του Καρόλου, ,έβγαλαν αμέτρητες φωτογραφίες για το άλμπουμ της Ανθής που κάθε χρόνο συλλέγει!

Όλα ήταν εξαιρετικά. Πέρασαν όλες τις μέρες τους γεμάτες , μακριά από όλους και από όλα.Η Ανθή δεν αποχωριζόταν ποτέ την φωτογραφική της μηχανή στα ταξίδια της.Αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή NIKON COOLPIX W300 με ενσωματωμένο φλας, GPS τελευταίας τεχνολογίας ,θήκη αδιαπέραστη σε εύφλεκτα υλικά και πάντα κρεμασμένη στο λαιμό της.

Κάπως έτσι έφτασε η ώρα του γυρισμού. Και οι δυο συμφώνησαν ότι ο Φράντς Κάφκα είχε δίκιο όταν είπε ,“η Πράγα δεν σ αφήνει να φύγεις”!

Ώρα 20:00 πτήση 545PRG απο ΠΡΑΓΑ-ΑΘΗΝΑ .Η ώρα της απογείωσης έφτασε. 

Ξαφνικά μέσα στη θαλπωρή και την ηρεμία της νύχτας γίνεται στους επιβάτες η χειρότερη ανακοίνωση,αεροπειρατεία! Επικρατεί αναστάτωση. Πλήρωμα και επιβάτες στα χέρια 2 ένοπλων Παλαιστινίων. Συναγερμός στο αεροδρόμιο και όλοι στο πόδι. Αίτημα των Παλαιστινίων το πολιτικό τους άσυλο και προσγείωση στο Ντίσελντορφ.Μέσα στο αεροπλάνο υπάρχει μια και μοναδική ξεναγός που μιλάει Αραβικά. Είναι το άτομο που θα κάνει και τις συνεννοήσεις με τον πύργο ελέγχου.

Η Ανθή είχε βάλει σε λειτουργία το video στο auto από τη στιγμή της απογείωσης χωρίς να το γνωρίζει και να το υποπτευθεί κανείς. Τραβούσε τα πάντα. Η μηχανή λόγω του ότι διέθεται και GPS κατέγραφε βήμα βήμα την πορεία του αεροπλάνου.Οι αεροπειρατές ζήτησαν αλλαγή σημείου προσγείωσης αλλιώς θα το κατέρριπταν.Ο πιλότος ζήτησε να ενημερώσει τον πύργο έλεγχου για την προσγείωσή του σε άλλο αεροδρόμιο,αλλά το αρνήθηκαν.Από το GPS της φωτογραφικής μηχανής εντοπίστηκε η διαδρομή του αεροσκάφους και χωρίς να το γνωρίζουν οι αεροπειρατές ο πύργος έλεγχου κατέγραφε την πορεία έχοντας έτσι στείλει τις απαραίτητες δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

Το αεροπλάνο έφτασε στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου 2 ώρες. Οι αεροπειρατές αποφάσισαν να ελευθερώσουν κάποιους απ΄τους επιβάτες . Στο σύνολο μαζί με το πλήρωμα ήταν 103.Οι δυνάμεις δεν είχαν εμφανιστεί εφόσον η συμφωνία ήταν αρνητική.Δόθηκαν 5 άτομα. Και οι 5 γυναίκες. 

Η Ανθή παρακαλούσε να μην είναι εκείνη που θα βγει, για να καταγραφούν τα πάντα. Όλοι όμως,πλήρωμα και επιβάτες ήταν αναστατωμένοι, και εξαντλητικά κουρασμένοι.Η ώρα περνούσε και λύση δεν βρισκόταν. Οι αεροπειρατές απείλησαν ότι θα σκοτώσουν κάποιον αν το αίτημα τους δεν γίνει δεκτό.

Κάποια στιγμή η κάμερα της φωτογραφικής μάλλον ξεπέρασε το όριο του χρόνου και έκλεισε. Μέσα στην απόλυτη ησυχία ακούστηκε ο θόρυβος του κλεισίματος της μηχανής. Πολλοί δεν κατάλαβαν τι έγινε. Η Ανθή με τον Αλέκο προσπάθησαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και ξαφνικά η Ανθή άρχισε να κλαίει.Ο Αλέκος την αγκάλιασε προσπαθώντας να την ηρεμήσει μέσα και στον δικό του πανικό, αλλά οι αεροπειρατές είχαν άλλη ιδέα. Τους έβαλαν το όπλο στο κεφάλι και τους ζήτησαν να πέσουν στο πάτωμα.Η καταγραφή είχε εννοείται σταματήσει. Τους έδεσαν χειροπόδαρα.Ακόμα όμως δεν είχαν αντιληφθεί ότι η φωτογραφική μηχανή είχε αποθηκεύσει το video.

Πέρασαν 3 ώρες ακόμα και οι αεροπειρατές πίεζαν την κατάσταση.Από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου στο Ντίσελντορφ ακούστηκε επιτέλους το μήνυμα που όλοι περίμεναν. Το αίτημα σας έγινε δεκτό. “Παρακαλώ ελευθερώστε ακόμα λίγους επιβάτες ως ένδειξη καλής θέλησης”.Δόθηκαν άλλοι 15 όμηροι. Η Ανθή και ο Αλέκος για ώρες ολόκληρες δεμένοι στο πάτωμα. Καμία ελπίδα σωτηρίας. Η φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη ακόμα στο λαιμό της. Οι αεροπειρατές δεν πείστηκαν από τη συμφωνία μιας και δεν υπήρχε ενημέρωση και η ξεναγός που έκανε τη μετάφραση σε όλο αυτό ενημέρωσε πώς έχουν σκοπό να ανατινάξουν το αεροπλάνο!Φωνές, κραυγές και ικεσίες από τους 83 εναπομείναντες μαζί με το πλήρωμα αλλά μάταια. Αυτοσχέδια βόμβα προμήνυε το τέλος όλων στην επόμενη μισή ώρα.Τέθηκε σε λειτουργία και η ξεναγός μετέφερε στους αρμόδιους του πύργου ελέγχου για το τι θα επακολουθούσε.

 Ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα,μαζί και η ζωή των 83 ατόμων.Το αεροδρόμιο είχε φωτιστεί όλο με προβολείς. Οι αεροπειρατές ζήτησαν να κατέβουν άλλοι 40 αφήνοντας πάλι όμως πίσω 43 άτομα. Η ώρα περνούσε αργά και βασανιστικά. Είχαν φτάσει στα 20 λεπτά.Αποφάσισαν να αφήσουν άλλους 20. Όλο το αεροδρόμιο είχε γεμίσει με ασθενοφόρα, αστυνομικά οχήματα,πυροσβεστική.23 άτομα μαζί η Ανθή και ο Αλέκος. 15 λεπτά ακόμα και τα πάντα θα τελείωναν. Οι αεροπειρατές ζήτησαν από το πλήρωμα τα ρούχα τους για να ντυθούν οι ίδιο δήθεν ως όμηροι και να αποβιβαστούν.Είχαν αποφασίσει να πάρουν μαζί τους και την ξεναγό ντυμένη αεροσυνοδός απειλώντας την να μην μιλήσει καθόλου.Είχαν απομείνει 10 λεπτά.Ανακοίνωσαν ότι θα αφήσουν άλλους 10 μέσα σε αυτούς και κάποιους(δήθεν) απ το πλήρωμα.13 εναπομείναντες, 10 λεπτά. Σφράγισαν την πόρτα κατεβαίνοντας, αφήνοντας μέσα 13 ζωές μαζί και τον Αλέκο, την Ανθή και τη φωτογραφική τους μηχανή.Προχώρησαν στο διάδρομο χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό. Στα επόμενα 5 λεπτά επικράτησε πανικός .

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε απ την έκρηξη που προκλήθηκε. Οι αεροπειρατές μαζί με όλους τους υπόλοιπους είχαν προλάβει να διαφύγουν. Οι 12 άτυχοι επιβάτες μαζί και ένας από το πλήρωμα,σύνολο 13 δυστυχώς βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Μαζί και η Ανθή με τον Αλέκο που πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτό τους το ταξίδι.

Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό το τραγικό γεγονός. Αποδόθηκαν ευθύνες στον υπεύθυνο του πύργου ελέγχου.Οι αεροπειρατές εξαφανίστηκαν. Στα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν απανθρακωμένοι όλοι μαζί και η Ανθή με τον Αλέκο. 

Η φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στο λαιμό της ακόμα κοντά στο στήθος της έδειχνε σαν να μην είχε λιώσει εντελώς.Στην αυτοψία που έγινε αργότερα δόθηκε στις αρχές το υλικό απ την καταγραφή του video της φωτογραφικής μηχανής. Χάρη της Ανθής βρέθηκαν οι αεροπειρατές με αποδεικτικά στοιχεία, οι οποίοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο.Η Ανθή εξαιτίας της φωτογραφικής της μηχανή έγινε ηρωίδα χάνοντας τη ζωή της μαζί με άλλους 12.


ΤΕΛΟΣ.


-Καλά ρε συ Αλέκο, τι ήρθαμε να δούμε αυτή την ταινία στο σινεμά,πας καλά; Αύριο δηλαδή που ταξιδεύουμε για Πράγα με έφερες να δω το τέλος μας; Δεν πάω πουθενά!

-Έλα ρε Ανθή, Πάργα πάμε όχι Πράγα,τόσο αγεωγράφητη είσαι;

-Χαχαχα, και πήρα μια τρομάρα.

-Άντε πάμε σπίτι μας,πάλι δεν σ άρεσε η ταινία που διάλεξα. Στο είχα πει όμως είναι λίγο τρομακτική και δεν έχει ωραίο τέλος. Εσύ επέμενες όμως και μου είπες ότι θέλεις να τη δεις λόγω του τίτλου!

-Πάργα λοιπόν αύριο, -ευτυχώς δεν έχει και αεροδρόμιο- ,χωρίς κινητά και μόνο με φωτογραφική μηχανή που καμιά φορά τελικά αποδεικνύεται πολύ πιο χρήσιμη!
Καλές μας διακοπές, σ αγαπώ!


-Και εγώ!

Αθανασία Παπαδοπούλου-Παπαδοπούλου-28/8/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου