Κυριακή 18 Απριλίου 2021

90 δευτερόλεπτα


- "Γνωριζόμαστε"; Ρώτησε η κοπέλα που καθόταν στο σκαμπό του μπαρ  του αεροδρομίου στο Heathrow (LHR) και που επίμονα την κοιτούσε ένας κύριος.

- Μάλλον όχι ,αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι τα γαλαζοπράσινα μάτια σας δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από κανέναν άντρα. Μοιάζουν με τροπικά νερά και σε προκαλούν να βουτήξεις στα βαθιά χωρίς τύψεις και αναστολές.

- Παντρεμένος και απελπισμένος; απάντησε η Κάρεν καθώς η αδιόρατη ματιά της έψαχνε για βέρα στο χέρι του.

- Λάτρης του γυναικείου φύλου. Τόμας, ταξιδεύω για Βοστώνη, εσείς;

- Κάρεν. Για Βοστώνη και εγώ.

- Να κεράσω το τρίτο;

- Έχω όρια, σε όλα κύριε Τόμας. Τα όρια χρειάζονται για να συνυπάρξουμε αρμονικά χωρίς παραβιάσεις, με σεβασμό και κατανόηση.

- Επάγγελμα, να μαντέψω Ψυχολόγος;

- Δικηγόρος. Εσείς δεν έχετε όρια;

- Δεν χρειάζονται όρια σε όλα, μην έχετε αυταπάτες. Παντρεμένη;

- Χωρισμένη με 1 παιδί.

- Φαίνεστε μικρή.

- 35 ετών και πολύ φιλόδοξη.

- Δυναμική γυναίκα, με λίγα λόγια αυτό που αναζητά κάθε άντρας και εύχεται να βρει.

- Καλή συνέχεια, και σου εύχομαι να βρεις αυτό που σου αξίζει.

- Χάρηκα Κάρεν, ελπίζω να τα ξαναπούμε. Η πόλη της Βοστώνης είναι μεγάλη, κάποια μέρα μπορεί να συναντηθούμε.

Ο Τόμας έμεινε να την χαζεύει καθώς η Κάρεν κατευθυνόταν στην πύλη. Το κολλητό μαύρο παντελόνι της, με το άσπρο πουκάμισο, τις ψηλές μπότες και το λυγερό κορμί της ήταν η φαντασίωση κάθε άντρα, άλλωστε. Πτήση 327 και η Κάρεν με τον Τόμας σε διπλανές θέσεις. 3A-3B.

- Από ότι φαίνεται τίποτα δεν γίνεται τυχαία κυρία μου. Διπλανές θέσεις και ποιος άντρας δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου.

- Για όλα υπάρχει λόγος κύριε Τόμας.

- Τελικά, να το κεράσω εκείνο το τρίτο;

- Όπως είπα έχω όρια. Τα όρια θέτουν σωστές βάσεις, για καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων τόσο στις τυπικές όσο και στις πιο κοντινές.

- Δεν μπορώ όμως να σας κρύψω τον θαυμασμό μου, είστε ένα πανέμορφο πλάσμα, θα ήθελα να... βρεθούμε έστω και για λίγο αν είμαι εντός των ορίων σας.

- Για λίγο; Mάλιστα.

- Θα σηκωθώ να πάω στην τουαλέτα, αν θέλετε μπορώ να σας περιμένω για λίγο εκεί.

Ο Τόμας σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στη τουαλέτα. Την ώρα που πήγε να βγει η Κάρεν μπήκε μέσα χωρίς να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή από τους γύρω της. Σε πολύ λίγα λεπτά ήταν και οι δύο στις θέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης συζήτησαν περί ανέμων και υδάτων. Το ταξίδι διήρκησε αρκετές ώρες. Όταν πλέον έφτασαν, αντάλλαξαν τηλέφωνα με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν.

Ο Τόμας επέστρεψε σπίτι του και βρήκε τη γυναίκα του σε μια κατάσταση χάους. Να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον εαυτό της.

Η δουλειά του Τόμας, στη διαφημιστική εταιρεία που ήταν, είχε να κάνει με πωλήσεις και συνέχεια έλειπε σε ταξίδια. Τα οικονομικά τους ήταν γενικά σε καλή κατάσταση αλλά τα είχαν χωρισμένα. Νοσούσαν όμως στο μεταξύ τους, στη σχέση τους, στο γάμο τους. Και αλήθεια, πόσο εύκολα συνεχίζεις να πορεύεσαι όταν η σχέση έχει, πρωτίστως, προβλήματα επικοινωνίας; Να όμως που συνεχίζεις γιατί μπορεί να υπάρχουν συμφέροντα.

Σε μια από τις επόμενες μέρες η Άλισον, η γυναίκα του Τόμας έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο τη μητέρα της για μια σοβαρή επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει. Εν συνεχεία, θα χρειαζόταν να μείνει ένα διάστημα στο σπίτι της να της παρέχει βοήθεια.για το πρώτο διάστημα

Η επέμβαση, όμως, δεν πήγε καλά και δυστυχώς η μητέρα της Άλισον μπήκε στην εντατική γιατί παρουσίασε κάποια επιπλοκή. Μια λάθος εκτίμηση των γιατρών σε φάρμακο που της δόθηκε κατά τη διάρκεια της αναισθησίας αποδείχτηκε, ύστερα από νεκροψία, η αιτία θανάτου.

Ο γιατρός μαζί με την ομάδα που είχε αναλάβει και την διοίκηση του νοσοκομείου ήρθαν σε αντιπαράθεση με την Άλισον και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας δικαστικός πόλεμος. Ο άντρας της Άλισον, και προτού ξεκινήσει όλο αυτό, της είπε πως καλό θα ήταν να συμβιβαστεί με το χρηματικό ποσό που θα της έδιναν γιατί όλο αυτό δεν θα κατέληγε πουθενά και θα είχε και ψυχολογική φθορά. Η Άλισον όχι μόνο δεν δέχτηκε αλλά είχε αποφασίσει ότι πολύ άμεσα θα ξεκινούσε τον αγώνα της.

Ο Τόμας της επανέλαβε ότι διαφωνεί, καλό θα ήταν να πάρει τα χρήματα και να το τελειώσει, χωρίς να μπλεχτεί σε δικαστήρια. Άλλωστε, ακόμα και να δικαιωνόταν δεν θα έφερνε πίσω την μητέρα της. Η Άλισον, σαν πιο συναισθηματική και επειδή ένιωθε ότι έτσι θα αναπαυόταν η ψυχή της μητέρας της που τόσο άδικα έχασε, αποφάσισε να μπει σ αυτόν τον κυκεώνα, πιστεύοντας πως θα δικαιώσει τη μητέρα της και εκείνη θα μπορεί να κοιμάται ήσυχη τα βράδια,με καθαρή συνείδηση.

Ο Τόμας, εκείνο το διάστημα, χρειάστηκε να λείψει πάλι για επαγγελματικό ταξίδι. Στο ταξίδι που έκανε γνώρισε μια κοπέλα στο αεροδρόμιο καθώς περίμενε την πτήση της επιστροφής για Βοστώνη. Μια πανέμορφη, καλλονή Ισπανίδα την Carmen. Ύστερα από καθυστέρηση των πτήσεων και μιας και οι δρόμοι τους θα χωριζόντουσαν πολύ γρήγορα βρέθηκαν στις τουαλέτες του αεροδρομίου σε μια στιγμή έντονου πάθους...

Ο Τόμας, ύστερα από 2 εβδομάδες απουσίας, επέστρεψε στη Βοστώνη. Ο Τόμας είχε ξεκαθαρίσει στη σύζυγό του πως δεν συμφωνεί με όλο αυτό που κάνει και δεν θα ανακατευόταν πουθενά. Άλλωστε εκείνο το διάστημα δεν υπήρχε περιθώριο να λείπει από τη δουλειά του ούτε να αρνηθεί κάποιο ταξίδι.

Η σύζυγός του δεν είχε φέρει κάποια αντίρρηση πάνω στο θέμα της δουλειάς του γιατί γνώριζε. Άλλωστε ήταν τόσο πρόσφατο και επίπονο το γεγονός με τη μητέρα της, που καλά καλά δεν είχε προλάβει να συνέλθει. Θα χρειαζόταν να μαζέψει χαρτιά, να οργανωθεί και να ξεκινήσει τον άνισο αγώνα με το κράτος και το σύστημα. Το είχε πάρει όμως απόφαση, ήθελε δικαίωση για την ψυχή της μητέρας της.

Ο Τόμας δεν είχε μπορέσει να παραβρεθεί στη κηδεία, έτυχε να λείπει σε ένα ταξίδι, από εκείνα τα κλασικά της δουλειάς του.

 Η Άλισον και ο Τόμας δεν είχαν παιδιά. Η Άλισον ήταν μοναχοκόρη και όλο αυτό το περνούσε μόνη της. Τον πατέρα της τον είχε χάσει προ 2ετιας, ξαφνικά, από καρδιά. Ήταν διακοσμήτρια και είχε πολύ καλό όνομα στην αγορά ενώ ήταν και οικονομικά ανεξάρτητη.

Οι περισσότερες δουλειές που είχε ήταν από στόμα σε στόμα, που λένε, λόγω της αποτελεσματικότητάς της και του καλού της χαρακτήρα. Ταπεινή και χαμηλών τόνων, τελειομανής και αυστηρή σε όλα της.

Σε ένα επόμενο ταξίδι, ο Τόμας έτυχε, για άλλη μια φορά, να γνωρίσει μια κοπέλα από τη Ρωσία την Tyna. Κάτω από τις ίδιες συνθήκες και χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα πέρασε μια όμορφη και γρήγορη βραδιά σε ένα ξενοδοχείο για λίγες ώρες, μιας και αυτή τη φορά η πτήση θα καθυστερούσε 24 ώρες.

Κάπως έτσι κυλούσε η ζωή του ζευγαριού. Ταξίδια ο Τόμας με όλα τα "παρελκόμενα", δουλειά και καθημερινότητα και η Άλισον χαμένη στον γραφειοκρατικό της αγώνα σε πρώτη φάση.

Στους 8 μήνες περίπου πάνω που είχε μαζέψει η Άλισον όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η δίκη σε ένα από τα συνηθισμένα ταξίδια που έκανε ο Τόμας, βρέθηκε δολοφονημένη στις τουαλέτες του αεροδρομίου μια νεαρή κοπέλα από τη Ρουμάνια η Monica.

Αποκλείστηκε όλο το αεροδρόμιο, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεοτέρας και όλοι όσοι ήταν εντός του αεροδρομίου ήταν υποχρεωμένοι, λόγω του αποτρόπαιου εγκλήματος, να παραμείνουν έγκλειστοι σε ένα  συγκεκριμένο ξενοδοχείο του αεροδρομίου. Ο Τόμας ενημέρωσε την σύζυγό του αφού όλοι είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν με τους δικούς τους για το τι συνέβη. Κανείς, φυσικά, δεν μπορούσε να κάνει κάτι μέχρι να διαλευκανθεί όλο αυτό. 

 Ύστερα από δύο 24ώρα οι αρχές συνέλαβαν τον Τόμας για το φόνο της Monica Mocanu ετών 32 από την Τιμισοάρα. Ο ίδιος, αν και ζήτησε δικηγόρο, απορρίφθηκε το αίτημα του και δικάστηκε στις δικαστικές αίθουσες της Ρουμανίας.

Η δίκη κράτησε 1 εβδομάδα. Ο Τόμας ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε σε μια ξένη χώρα και με όλα τα στοιχεία εναντίον του καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης για ένα φόνο που, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε διαπράξει. Τα στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας έδειχναν τον ίδιο να κατευθύνεται στις τουαλέτες του αεροδρομίου και μετά από λίγα λεπτά να μπαίνει στην ίδια τουαλέτα και η Monica Mocanu. Στο κινητό της Monica βρέθηκε καταγεγραμμένο video 90 δευτερολέπτων ερωτικής πράξης. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Στην αίθουσα των δικαστηρίων και ύστερα από μυστική έρευνα που έγινε από interpoll βρέθηκε νεκρή η Carmen από την Ισπανία και η Tyna από Ρωσία. Και στις 3 υπήρχε καταγεγραμμένο video 90 δευτερολέπτων με ερωτική συνεύρεση και ξεκάθαρο profil του Τόμας.

Η σύζυγός του σοκαρισμένη, έχοντας λάβει και εκείνη όλο αυτό το υλικό του δικαστηρίου της Ρουμανίας ζήτησε την παραδειγματική του τιμωρία και φυσικά καμία ανοχή. Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει στη μνήμη αυτών των άτυχων γυναικών..

 Ο Τόμας δεν μπορούσε να αποδείξει ωστόσο τίποτα. Ναι, είχε πάει και με τις τρείς, το παραδέχτηκε, δεν τις είχε σκοτώσει όμως. Τα 90 δευτερόλεπτα αποδείκνυαν την ερωτική συνεύρεση, όχι το φόνο. Τα 90 δευτερόλεπτα του έκλειναν ίσως για πάντα το σπίτι, αλλά όχι τον ίδιο στη φυλακή.

Μετά από μία 5ετία και έχοντας κάνει τεράστιο αγώνα, παραμένοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, να βρει δικηγόρο ώστε να αποδείξει ότι δεν έκανε κανέναν απολύτως φόνο.

Μήνες ολόκληρους μια γυναίκα που ορίστηκε από το κράτος της Ρουμανίας δικηγόρος προσπάθησε να συλλέξει όλα τα στοιχεία ζητώντας από τον ίδιο να της πει όλη την αλήθεια για να μπορέσει να τον υπερασπιστεί. Τελικά μια λεπτομέρεια, που δεν του την είπε, ήταν αυτή που την έπεισε ότι όντως ερωτικά συνευρέθηκε αλλά δεν είχε κάνει εκείνος τους φόνους.

Η δίκη ξεκίνησε, ο Τόμας και η Sorina, η δικηγόρος του, αντιμέτωποι με το κράτος, τις οικογένειες των 3 κοριτσιών, πλήθος εξαγριωμένου κόσμου ακόμα και με τη σύζυγό του Τόμας. Δικηγόρος των κοριτσιών, καθώς επίσης και της Άλισον, η Κάρεν. Η Κάρεν από την Βοστώνη.

 Ο Τόμας ένιωσε να ανοίγει η γη και να τον καταπίνει και τότε κατάλαβε την πλεκτάνη που έγινε εις βάρος του. Ζήτησε από τη Sorina να διακόψει τη δίκη για να της εξηγήσει τι άλλο θα άκουγε αλλά του είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.

 Όλοι τα στοιχεία κατατέθηκαν και από τις δυο μεριές. Όλες οι καταθέσεις ενώπιον της έδρας θα γινόντουσαν σε 1 εβδομάδα εφόσον ο εισαγγελέας θα το έκρινε απαραίτητο λόγω ελλιπών στοιχείων.

 1 μέρα πριν τη δίκη, η Sorina βρέθηκε δολοφονημένη στο διαμέρισμά της. Τα πάντα ανατράπηκαν. Η αναστάτωση μεγάλη. Όλα τα κανάλια, όλες οι εφημερίδες, είχαν πρώτο θέμα τη δίκη του Τόμας.

 Στο σπίτι της Sorina βρέθηκαν κάποια έγγραφα και μαζί με το κινητό της κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς. Όλα πλέον τα στοιχεία ήταν στα χέρια του εισαγγελέα. Ο Τόμας ήταν χωρίς δικηγόρο και με κανέναν μάρτυρα που θα μπορούσε να αποδείξει την αθωότητά του. Η δική θα έπρεπε να γίνει και χωρίς δικηγόρο.

 Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι κανένας μάρτυρας δεν χρειάζεται και βάση όλων των αποδεικτικών, η Κάρεν, πρώην μοντέλο και νυν δικηγόρος, παγιδεύει συζύγους που απατούν τις γυναίκες τους αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά καταγράφοντας για 90 δευτερόλεπτα ερωτικές συνευρέσεις. Την περίπτωση του Τόμας τη θεώρησε πολύ καλό δόλωμα και θέλησε να φτάσει μέχρι το φόνο αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τις οικογένειες των θυμάτων. Στο κύκλωμα βρέθηκαν 2 άτομα από το αεροδρόμιο της Κραϊόβα, 1 άτομο από το αεροδρόμιο της Ισπανίας και 1 από της Ρωσίας. Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα και αποδείχτηκε πανηγυρικά η αθωότητα του Τόμας.

Η Κάρεν, διαμαρτυρόμενη για συκοφαντία, έδειξε στην αίθουσα τα 90' ερωτικής συνεύρεσης στο αεροπλάνο με τον Τόμας αλλά ο εισαγγελέας δεν το δέχτηκε καθότι δεν αποδεικνυόταν φόνος.

Η Κάρεν καταδικάστηκε  σε 20 χρόνια χωρίς αναστολή και σε ποινή 500.000 ευρώ. Ο Τόμας και η Άλισον γύρισαν στη Βοστώνη για να ξεκινήσουν την νέα τους ζωή.

Το επόμενο πρωινό ο Τόμας έπαθε έφραγμα. Η Άλισον κάλεσε τις Α βοήθειες και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του ήταν κρίσιμη. Λίγο προτού μπει στην εντατική και έχοντας ακόμα τις αισθήσεις του ζήτησε να δει τη γυναίκα του. Ο γιατρός και η 'Αλισον μπήκαν στο δωμάτιο και πιασμένοι χέρι χέρι του είπαν." Τόμας τα 90 δευτερόλεπτα από τα video τελικά δεν σου στοίχισαν την ελευθερία  σου αλλά κάτι χειρότερο την ίδια σου τη ζωή.

Η γυναίκα σου και εγώ διατηρούμε δεσμό. Εμείς οργανώσαμε και το κύκλωμα, εμείς καταδικάσαμε, την Κάρεν, εμείς σκοτώσαμε την Sorina, εμείς και τη μητέρα της γυναίκας σου.

Τελικά 90 δευτερόλεπτα κρίνουν μια ανθρώπινη ζωή. Τράβηξαν το καλώδιο από το οξυγόνο και άρχισαν μαζί να μετρούν αντίστροφα. 90...89...88...

Στο αμφιθέατρο της Βοστώνης ο διδάκτωρ εγκληματολογίας σωφρονιστικής και νομικής σχολής Μαίκλ Κ. ζήτησε από τους φοιτητές του να του πουν πόσοι είχαν βρει τον ένοχο. Μόνο ένας το είχε προβλέψει. Όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το σκεπτικό του, σηκώθηκε όρθιος και είπε:

Όλοι μας μέσα μας τρέφουμε το σαράκι για το φονικό, την απιστία, την προδοσία, αλλά δεν μπορούμε να το παραδεχτούμε. Κάτι άλλο είναι όμως αυτό που το ορίζει. Το χρήμα, αυτό είναι που ορίζει τη ζωή μας. Τα 90 δευτερόλεπτα το κίνητρο του θανάτου.

Όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στη δόξα του χρήματος. Αυτό λοιπόν ως ένδειξη βιασμού της αθωότητας μας στο βωμό του χρήματος.


Αθανασία Παπαδοπούλου

18-4-2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου