Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

"Μενεξέδες και Ζουμπούλια" (Εμπνευσμένο από το παραδοσιακό πολίτικο τραγούδι σε διασκευή του Αντώνη Βάμβουκα).


Η Μαργαρίτα, η Γαρυφαλλιά και η Ζουμπουλιά είναι 3 αδερφές από το Ρέθυμνο. Και οι τρείς όνομα και πράγμα, λουλούδια. Ζούνε μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι είναι δάσκαλοι στο επάγγελμα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού  της Κρήτης και έδρα του μητροπολιτικού ομώνυμου Δήμου της περιφέρειας Κρήτης. Είναι χτισμένο στην βόρεια ακτή της Κρήτης, στην νότια όχθη του Κρητικού πελάγους και το διασχίζουν μικρά ρέματα, εκ των οποίων, όμως, τα περισσότερα έχουν καλυφθεί, πλην του μεγάλου Πλατανιανού ποταμού στα ανατολικά. Το Ρέθυμνο υπήρξε μεγάλος οικισμός από τον 5ο αιώνα π.Χ, καθώς σχετίζεται με την αρχαία πόλη-κράτος "Ρίθυμνα". Σήμερα, εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι 10.500 και πλέον ενεργοί φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 34.300 κατοίκους (απογραφή 2011) και της ευρύτερης αστικής περιοχής σε 46.879 κατοίκους, καθιστώντας το Ρέθυμνο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί μία διατηρητέα αναγεννησιακή συνοικία. Εκεί βρίσκεται η Φορτέτσα, η Πλατεία Μικρασιατών και η Νομαρχία. Γειτονιά της είναι η Σοχώρα, όπου εδρεύει ο Νέος Αστέρας Ρεθύμνου.


Ταλαντούχα κορίτσια και τα 3 με σπουδές. Η μεγάλη, η Μαργαρίτα ψυχολόγος με δικό της γραφείο, η μεσαία, η Γαρυφαλλιά ζωγράφος και η Ζουμπουλιά, η μικρότερη, μουσικός. Από όσο θυμάται τον εαυτό της η Ζουμπουλιά ήταν με μια κιθάρα στο χέρι. Είχε τελειώσει το μουσικό λύκειο Ρεθύμνου και μάλιστα είχε βραβευτεί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που είχε λάβει μέρος. Πρώτη και στη χορωδία του σχολείου. Οι καθηγητές είχαν ενημερώσει τους γονείς για το ταλέντο της και οι ίδιοι είχαν φροντίσει να την στείλουν σε ωδείο για φωνητική. Ο Αντώνης, ένας εξαιρετικός καθηγητής μουσικής και φωνητικής, καθώς επίσης και συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής ανέλαβε την ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη Ζουμπουλιά. Ρεθυμνιώτης, με μεράκι στη μουσική και γι αυτό που έκανε. Με πολύ σκληρή δουλειά η Ζουμπουλιά κατάφερε να γίνει μια από τις πιο καταξιωμένες μουσικούς κιθάρας και φωνητικής. Μεγάλο ταλέντο, ερμήνευε και έγραφε στίχους. Η κιθάρα την είχε κερδίσει και είχε καταφέρει να κάνει αυτό που λίγοι σήμερα κάνουν, αυτό που αγαπούν. Η εξέλιξη της αργή, σταθερή και με μεγάλη επιτυχία.


Μια μέρα σκέφτηκε, ζούμε στον κόσμο του διαδικτύου, θα φτιάξω το δικό μου κανάλι στο youtube. Καθημερινά βιντεάκια με τραγούδια γραμμένα από την ίδια και με την κιθάρα στο χέρι άρχισε να αποκτά viewers από όλη την Ελλάδα, σιγά-σιγά και από το εξωτερικό. Το κοινό όλων των ηλικιών, άντρες, γυναίκες, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας. Θαυμαστές, πολλοί!

Κάποια μέρα και ύστερα από χρόνων δουλειά η πρώτη πόρτα άνοιξε για την Ζουμπουλιά και όταν γίνεται η αρχή, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, είναι το ήμισυ του παντός. Η Ζουμπουλιά μπήκε και επίσημα στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Οι ερμηνείες της μαγικές, ακόμα περισσότερο οι στίχοι που έγραφε. Η παιδεία μαζί με το ταλέντο και τον υπέροχο χαρακτήρα και το ήθος της μέρα με τη μέρα την εκτόξευαν όλο και πιο ψηλά. Έτσι άλλωστε πάνε αυτά, παιδεία και χαρακτήρας μαζί. Χρόνια κόποι και σπουδές δεν πήγαν χαμένες. Μεγαλωμένη από μια οικογένεια με αρχές και έχοντας πάντα συναίσθηση και σεβασμό γι αυτό που έκανε, τη δικαίωσαν για να ανεβαίνει κάθε μέρα σκαλί-σκαλί στη κορυφή. 

 Η Ζουμπουλιά έφτασε σε ένα σημείο να χρειάζεται και βοηθό. Λάμβανε καθημερινά email ακόμα και από το εξωτερικό για συγχαρητήρια, όπου ζητούσαν να παρακολουθούν έστω και διαδικτυακά μαθήματα μέσω skype φωνητικής και κιθάρας. Δημιούργησε ομάδες μέσω skype και πολύ κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της. Άλλωστε, η αρχική ερασιτεχνική της πορεία μέσω του καναλιού είχε ήδη μεγάλη απήχηση.

 Σε όλη αυτή την ανοδική της πορεία, ο Αντώνης ήταν το στήριγμά της. Δεν έχασαν ποτέ επαφή. Πώς μπορείς άλλωστε να ξεχάσεις τον μέντορά σου; Γιατί όσο ταλέντο και να έχεις, αν δεν το καλλιεργήσεις σωστά και μεθοδικά, αν δεν κάνεις και μουσικές σπουδές,αν δεν καθοδηγηθείς σωστά δύσκολα θα ανέβεις και θα παραμείνεις ψηλά.

 Το δίκτυο της Ζουμπουλιάς μεγάλωνε συνέχεια. Τα σχόλια που λάμβανε της έδιναν δύναμη κάθε μέρα να εξελιχθεί όλο και περισσότερο. Έγινε γνωστή από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, και στις 27 χώρες της Ευρώπης. Κόσμος όλων των ηλικιών με μεράκι και αγάπη για τη μουσική.

 Η Ζουμπουλιά το φετινό καλοκαίρι είχε μια ιδέα. Πρότεινε στον Αντώνη να διοργανώσουν μαζί με την χορωδία Ρεθύμνου και το μουσικό σχολείο μια συναυλία στη Φορτέτζα. Η Φορτέτζα για την ιστορία (Fortezza), που πολλές φορές λέγεται λανθασμένα "Φορτέτσα", είναι το Ενετικό Κάστρο στο Ρέθυμνο, το οποίο δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου, σχεδόν μέσα στο κέντρο της παλιάς πόλης. Η Φορτέτζα είναι ορατή  από κάθε γωνία της πόλης, ενώ παράλληλα έχει πανοραμική θέα σε όλο το Ρέθυμνο και στην δυτική ακτή, κρύβοντας μέσα της ολόκληρη ιστορία αιώνων. 

Για τη κατασκευή του φρουρίου της Φορτέτζας, εφαρμόστηκε το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Sforza Pallavicini  στη συνέχεια όμως κρίθηκαν αναγκαίες  κάποιες  τροποποιήσεις, βελτιώσεις και επεκτάσεις  για να  ολοκληρωθεί η ανέγερση του φρουρίου. Τη πρώτη πέτρα στα θεμέλια της Φορτέτζας, τοποθέτησε ο Βενετσιάνος Ρέκτορας Alvise Lando στις 13 Σεπτεμβρίου του 1573 και ως το 1580 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον περίβολο και στα δημόσια κτίρια που υπήρχαν μέσα σε αυτόν. Στα χρόνια που χρειάστηκαν για να κτιστεί η Φορτέτζα δούλεψαν αγγαρεία 107.142 Κρητικοί και 40.205 επιταγμένα ζώα, ενώ αναφέρεται ότι υπεύθυνος για το χτίσιμο ήταν ο πρωτομάστορας Γ. Σκορδύλης.

 Ύστερα από σκληρή προετοιμασία για την εκδήλωση τα πάντα ήταν έτοιμα. 14/8 παραμονή της Παναγίας σε ένα κατάμεστο Ρέθυμνο από κόσμο ετοιμαζόντουσαν για την μεγαλύτερη γιορτή. Η Ζουμπουλιά ετοίμαζε την μεγαλύτερη εκδήλωση της χρονιάς που είχε γίνει ποτέ στο Ρέθυμνο. Ο μόνος που γνώριζε ήταν ο Αντώνης.  "14/8/2021 βραδιά κιθάρας από όλο τον κόσμο". Ελλάδα, η χώρα του φωτός και του ωραίου. Κρήτη, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδος και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία την Κύπρο και την Κορσική έτοιμο για τη μεγαλύτερη βραδιά που έγινε ποτέ στη Κρήτη.

 Ένας μεγάλος προτζέκτορας  μέσα στο κάστρο της Φορτέτζας και πλήθος κόσμου. Όλα τα φώτα στη Ζουμπουλιά με τον πιστό της συνοδοιπόρο, ποιον άλλον, τον Αντώνη. Η χορωδία Ρεθύμνου  και οι 27 χώρες της Ευρώπης ζωντανά. Μέσω του προτζέκτορα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα(Αθήνα), Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία , Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία. Όλοι οι προβολείς άναψαν. Μια συναυλία υπερθέαμα, με πολύ ποιοτική μουσική, κέφι, πυροτεχνήματα και λάμψη. Ένα δίωρο πρόγραμμα που κράτησε καθηλωμένους άπαντες. Το πρόγραμμα μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε από άκρη σε άκρη. Οι μουσικές μελωδίες μάγεψαν όλο το Ρέθυμνο. Η υπέροχη ενορχήστρωση από τον Αντώνη άφησε καθηλωμένους τους πάντες. Με το τέλος της συναυλίας, ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος για 15 συνεχόμενα λεπτά. 

 Ο Αντώνης ζήτησε από τον κόσμο την προσοχή του και αφού έκανε μια παρουσίαση προς τιμή της Ζουμπουλιάς ξεκίνησε  με τη χορωδία του Ρεθύμνου ένα τραγούδι λέγοντας:

Αγαπητοί μου, σας ευχαριστούμε όλους για την αποψινή βραδιά. Θα ήθελα να πω το γνωστό παραδοσιακό πολίτικο τραγούδι, σε μια bossa nova διασκευή από τη δισκογραφική μου δουλειά "Παράδοση και ροκ" "Μενεξέδες και Ζουμπούλια" και να το αφιερώσω στην Ζουμπουλιά. Θα ήταν επίσης μεγάλη μου τιμή και ενώπιον των γονιών της να ζητήσω το χέρι της!

- Ζουμπουλιά, θες να γίνεις γυναίκα μου;

Η Ζουμπουλιά είχε μείνει άφωνη. Απόλυτη σιγή. Οι γονείς της συγκινημένοι και ξέροντας τον Αντώνη χρόνια δεν είχαν λόγια να περιγράψουν αυτά που ένιωθαν.

Η χορωδία Ρεθύμνου μαζί με τα 27 άτομα ξεκίνησαν τη μουσική και ο Αντώνης ξεκίνησε να τραγουδάει:


"Μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά σαν θα δείτε την καλή μου χαιρετίσματα πολλά, σαν θα δείτε την καλή μου χαιρετίσματα πολλά, μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά, ίβαλα, ίβαλα ω, πάμε γιαλό γιαλό, ίβαλα, ίβαλα ώ, μόνο εσένα αγαπώ. Αν εσύ δε με πιστεύεις τα λουλούδια μαρτυρούν, σε μεγάλον όρκο βάλτα την αλήθεια να σου πούν, σε μεγάλον όρκο βάλτα την αλήθεια να σου πουν, αν εσύ δεν με πιστεύεις τα λουλούδια μαρτυρούν, ίβαλα, ίβαλα ω, πάμε γιαλό γιαλό, ίβαλα, ίβαλα ώ, μόνο εσένα αγαπώ. Και αν μονά σε λησμονήσω μα η καρδιά μου σε πονεί, συ είσαι η πρώτη μου αγάπη,συ είσαι και η παντοτινή, συ είσαι η πρώτη μου αγάπη,συ είσαι και η παντοτινή και αν μονά σε  λησμονήσω μα η καρδιά μου σε πονεί, ίβαλα, ίβαλα ω, πάμε γιαλό γιαλό, ίβαλα, ίβαλα ώ, μόνο εσένα αγαπώ,  ίβαλα, ίβαλα ω, πάμε γιαλό γιαλό, ίβαλα, ίβαλα ώ, μόνο εσένα αγαπώ".

Ένα μπουκέτο με μενεξέδες και ζουμπούλια έφεραν στον Αντώνη στην σκηνή. Βγάζοντας ένα μονόπτερο δαχτυλίδι γονάτισε μπροστά στη Ζουμπουλιά και τη ρώτησε:

- Ζουμπουλιά, λοιπόν, δέχεσαι; Θες να γίνεις γυναίκα μου;

Λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας και σιωπής και η Ζουμπουλιά φανερά συγκινημένη απάντησε:

- Ναι Αντώνη!


Όλοι άρχισαν να χειροκροτούν, οι γονείς της Ζουμπουλιάς έκλαιγαν από συγκίνηση και ο Αντωνής με τη Ζουμπουλιά φιλήθηκαν εκείνο το βράδυ, στις 14/8.

Σήμερα η Ζουμπουλιά και ο Αντώνης έχουν μια υπέροχη οικογένεια και συνεχίζουν να ζουν στο Ρέθυμνο. Η μουσική τους ένωσε για πάντα, η χημεία και η αγάπη επίσης.

 Το Μενεξέδες και Ζουμπούλια ακούστηκε σε όλο τον κόσμο και ζητήθηκε από μια τηλεοπτική σειρά. Έγινε παγκοσμίως γνωστό και φυσικά γυρίστηκε και ένα εξαιρετικό video clip με πρωταγωνιστές τον Αντώνη και την Ζουμπουλιά. Ήταν το πρώτο viedo clip με αληθινά γεγονότα. Αποτυπωμένη η αγάπη του Αντώνη και της Ζουμπουλιάς και ο γάμος τους. Όλη η ευτυχία μέσα σε 3:43.

Το μπαλκόνι του σπιτιού τους έχει πάντα 2 γλάστρες, μια με μενεξέδες και μια με ζουμπούλια. Καμιά φορά ακόμα και ένα όνομα μπορεί να εμπνεύσει έναν καλλιτέχνη. Αυτό όμως που ωθεί την έμπνευση είναι το κλικ που νιώθεις. Και αυτό το κλικ μπορεί να είναι στιγμιαίο αλλά κρατάει παντοτινά, γιατί τα λουλούδια είναι όπως και ο έρωτας. Θέλει γόνιμο έδαφος, πλούσια θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει, και χρειάζεται να το προφυλάσσουμε από τους δυνατούς ανέμους. Όταν ωριμάζουν τα λουλούδια το παραμικρό άγγιγμα προκαλεί έκρηξη του καρπού και εκτίναξη των σπόρων του φυτού που διασκορπίζονται στο έδαφος για να δώσουν νέα φυτά την επόμενη χρονιά. Μπράβο στον Αντώνη που τα κατάφερε όλα αυτά με την Ζουμπουλιά.

Όταν επισκεφτείτε την Φορτέτζα μη ξεχάσετε να καθίσετε για φαγητό στο υπέροχο εστιατόριο "Θαλασσογραφία". Πιστέψτε με δεν είναι το εστιατόριο που κάνει τη διαφορά, είναι η μαγική θέα και η παρέα που σε ταξιδεύει. Θα νιώσετε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο.

Η Ζουμπουλιά, ο Αντώνης, το Ρέθυμνο, και το τραγούδι τους Μενεξέδες και Ζουμπούλια άντεξαν στο χρόνο γιατί ότι εποχή και να έχουμε η αγάπη ζει παντοτινά, αρκεί να την ποτίζεις με τον σωστό τρόπο. Ο άνθρωπος, που αγαπά δε ζηλεύει, δε φουσκώνει από εγωισμό, δε θυμώνει, δεν κοιτά το δικό του συμφέρον, δε σκέφτεται για τους άλλους κακό. Η αγάπη τίποτε δεν παθαίνει. Αυτή θα βασιλεύει και θα επικρατεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η αγάπη θα γεμίζει τις καρδιές όλων των ανθρώπων, που την παραδέχτηκαν και την εφάρμοσαν στη ζωή τους.

Μπράβο Αντώνη, μπράβο Ζουμπουλιά, είστε παράδειγμα προς μίμηση όλων μας, βρήκατε "το κλειδί της ευτυχίας" και το κερδίσατε με την αξία σας!


Αθανασία Παπαδοπούλου 12/8/2021



Το διήγημα είναι εμπνευσμένο από το γνωστό παραδοσιακό πολίτικο τραγούδι, σε μια bossa nova διασκευή από τον Αντώνη Βάμβουκα. Από τη δισκογραφική του δουλειά "Παράδοση και ροκ".


Ενορχήστρωση, ηλεκτρική κιθάρα, τραγούδι: Αντώνης Βάμβουκας


Μπάσο: Γιώργος Μαθιανάκης


Τύμπανα: Λάμπρος Κουνενής


 Εξώφυλλα δίσκου: Αγάπη Κεραμιδά


Layout: Στέλιος Καλογεράκης

https://www.facebook.com/a.vamvoukas - official page



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου